Poruka iz Temske posle snimka sa Vacićem: Ne trebaju nam nabildovani, već oni koji brane dušom

13

Pomoć Srpske desnice u odbrani reka Stare planine meštanima Temske ponudio je Miša Vacić, uz uvrede i pretnje upućene Inicijativi „Ne davimo Beograd“. Svoje gostovanje u Pirotu i Staroj planini zabeležio je na video-snimku, a meštani Temske koji su se na njemu našli kažu da je Vacić zloupotrebio njihovo gostoprimstvo i da se ni sa jednim iznetim stavom ne slažu. Iz Inicijative „Ne davimo Beograd“ kažu da se Vacić tragikomično nudi da brani reke Stare planine, nazivajući ga satelitom Srpske napredne stranke.

Dolazak „100 momaka od po 120 kilograma“ obećava Miša Vacić na snimku iz sela Temska, koje se nalazi pored Pirota. Posetu Muzeju odbrane reka Stare planine, gde je veći deo snimka i njegovog obraćanja Temštanima, iskoristio je za obračun sa neistomišljenicima.

“Beogradski izdajnici i p…ri”, kao i “antisrbi” samo su neke od uvreda koje je aktivistima „Ne davimo Beograd“ uputio Vacić, koji je svoju posetu Pirotu i okolnim selima krajem februara dokumentovao snimcima koje je sam objavio na društvenim mrežama, a većinu kasnije i obrisao.

Jedan od Temštana sa snimka je i Tomislav Pančić, predsednik te Mesne zajednice koji za Južne vesti kaže da je njihovo gostoprimstvo zloupotrebljeno, a da se sa iznetim stavovima i uvredama Miše Vacića nikako ne slaže.

Sreli su me u selu i otvorio sam im Muzej kao svakome ko dođe u Temsku. Kada sam video da su to i objavili, ja nisam mogao da verujem, jer se sa tim što je govorio ne slažemo. Ja sam mu rekao da nama ne trebaju nabildovani i jaki momci da brane reke, nego oni koji će da ih brane dušom – kaže Pančić.

Vacić je posetu Pirotu, odakle i sam ima porodične korene, iskoristio i da promoviše novog odbornika Srpske desnice u pirotskom parlamentu, a članovi lokalnog odbora su ga i doveli u Temsku.

Pančić kaže da se posle snimka objavljenog na društvenim mrežama opet video sa Vacićem, ali ovog puta u drugačijem raspoloženju.

Našao sam ih sutradan u Pirotu na konferenciji za novinare i svašta sam im rekao. Mi smo sve dali, ja vučem krivične prijave zbog borbe za reke, a oni sada dolaze. Nikada nisu bili, nikada nisu učestvovali. Gde su bili kad smo se bili sa investitorima u Toplom Dolu? Previše verujemo ljudima, niko me do sada nije ovako prevario. Zato sam ih našao i napravio sam ih na ništa. Ja ga nisam ni znao, ni politički niti bilo kako me ne interesuju. Nismo ih nikada videli, sada su došli i stavljaju se u poziciju da su neko i nešto – kaže predsednik Mesne zajednice Temska.


„Ne davimo Beograd“: Srpska desnica je projekat SNS-a čiji bliski investitori pokušavaju da izgrade MHE na rekama širom Srbije

Da je cilj Vasićevog govora unošenja podela među ekološkim aktivistima, smatraju u Inicijativi „Ne davimo Beograd“, a Vasićev nastup u Temskoj nazivaju tragikomičnim.

Dobro poznati satelit Srpske napredne stranke Miša Vacić i Srpska desnica nedavno su u poseti Staroj planini izneli niz vulgarnosti, uvreda i pretnji prema našem pokretu. Napadajući nas, Vacić se tragikomično nudio da brani Staru planinu od MHE, godinama nakon što je borba za reke počela – kažu u Inicijativi.

Saopštavaju i da su u skladu sa svojim vrednosnim uverenjem da se javna i prirodna dobra čuvaju i unapređuju, u svim dosadašnjim prilikama iskazivali podršku borcima protiv malih hidroelektrana i na Staroj planini, ali i širom Srbije i regiona.

U meri u kojoj je to organizatorima bilo potrebno podržavali smo na razne načine proteste u Beogradu, a organizovali smo ceo autobus aktivista koji su iz Beograda išli na akciju vađenja cevi na Rakitskoj reci u avgustu prošle godine. Očigledno je da se režim plaši saradnje organizacija koje se bore protiv otimanja naših reka, šuma, obala, javnih dobara i kulturno-istorijskih spomenika, pa šalje svoje satelite da blaćenjem, uvredama i pretnjama izazove podele i podozrenje kod ljudi – saopštavaju.

Dodaju da je Srpska desnica projekat Srpske napredne stranke čiji bliski investitori pokušavaju da izgrade male hidroelektrane na rekama širom Srbije, a patriotizam Miše Vacića i sličnih profesionalnih nacionalista, kako kažu, najbolje se vidi upravo u podršci vlastima koje sprovode projekte štetne po Srbiju.

Deo snimka iz Temske, možete videti na kraju teksta.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“