Otvorene prijave za poslodavce koji žele da zaposle Rome u Vranju, Aleksincu i Pirotu

6

Sve zainteresovane javne ustanove i preduzeća, privredni subjekti i udruženja građana u Vranju, Aleksincu i Pirotu mogu do 15. aprila da se prijave za učešće u programu “Zajedno za zajednicu” i da kao poslodovci angažuju Rome i osobe iz drugih marginalizovanih grupa, kako bi im pomogli da zarađuju u vreme pandemije.

Svaka od lokalnih samouprava moći će da angažuje od aprila do avgusta 35 ljudi, a poslodavac je u obavezi da zaposlenom obezbedi mesečnu platu od 28.000 dinara za 160 sati rada.

Cilj nam je da među 210 radno angažovanih lica, bude najmanje 60% Roma, kao i 30% žena, a priliku za angažovanje pored romske populacije imaju i povratnici iz zemalja EU, samohrane majke, žene žrtve nasilja, lica sa invaliditetom, nezaposleni u periodu dužem od godinu dana i druge ranjive kategorije – kaže vođa projekta Robert Bu.

Poslodavci su u obavezi da angažuju ljude koji su se tokom marta prijavili za poslove u oblasti socijalne i humantirane pomoći, održavanja i obnavljanja javne infrastrukture, održavanja i čišćenja rečnih korita, higijene u javnim ustanovama i prostorima, kao i one koji se tiču kulturnih delatnosti, anketiranja građana u projektima od javnog interesa.

Detalji o proceduri prijave i prateća dokumentacija dostupni su na sajtu www.naled.rs, a zainteresovani poslodavci prijave mogu da pošalju na mejl [email protected]

Mera zapošljavanja tokom pandemije „Zajedno za zajednicu“ deo je projekta Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ koji sprovodi Nemačka razvojna saradnja GIZ u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije.

Osim u Vranju, Pirotu i Aleksincu, ovaj koncept zapošljavanja će se sprovoditi i u Kragujevcu, Kruševcu i Subotici.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“