Opština Bela Palanka neće ugostiteljima naplaćivati eko-taksu i naknadu za bašte

2

Kako bi olakšali poslovanje ugostiteljima u vreme epidemije virusa korona, odbornici Skupštine opštine Bela Palanka doneli su odluke da se u tekućoj godini neće naplaćivati eko-taksa, kao i naknada koju ugostitelji plaćaju za letnje bašte koje se postavljaju na javnoj površini.

Ukidanje naknade za bašte se odnosi za kafiće, restorane, poslastičare i pekare, a kako saopštavaju na sajtu Opštine, obe naknade se neće plaćati za 2021. godinu.

Predsednik Opštine Goran Miljković rekao je da je lokalna samouprava u obavezi da pomogne i preduzme sve neophodne mere koje su u njihovoj nadležnosti.

Ukinuli smo naknadu za korišćenje javnih površina za postavljanje letnjih bašti ispred ugostiteljskih i drugih sličnih objekata, odnosno za kafiće, restorane, poslastičare i pekare. Takođe smo za ugostitelje ukinuli plaćanje naknade za unapređenje zaštite životne sredine, odnosno eko-takse, koja se na godišnjem nivou kreće u iznosu od 5.000 do 10.000 dinara – rekao je Miljković.

Podsetimo, prošla godina nije donela ništa dobro ugostiteljima, a ova je još neizvesna. Sa različitim problemima su se susretali vlasnici kafića, kafana, restorana i hotela – od skraćenog radnog vremena, potpune obustave rada, ograničavanja broja gostiju do nemogućnosti organizovanja proslava.

U Dimitrovgradu su se odlučili na drugačije mere, pa su iz budžeta izdvojili 8 miliona dinara za 26 ugostiteljskih objekata koji su se javili na konkurs za pomoć.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“