U Srbiji 3.866 novinficiranih i 17 preminulih, Kuba razvija svoje vakcine

11

Prema poslednjim podacima u Srbiji je koronavirusom zaraženo još 3.866 građana, a testirano je 15.769 uzoraka. Od posledica kovida preminulo je 17 osoba, na bolničkom lečenju je 4.109, a na respiratoru 173, naveo je sajt covid19.rs.

Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler podržava predlog medicinskog dela Kriznog štaba o potpunom zatvaranju i nada se da će taj predlog biti usvojen.

„Slažem se i podržavam sve mere koje predlaže medicinski deo Kriznog štaba. Nadam se da će ih na sledećoj sednici usvojiti ekonomski ili nemedicinski deo Kriznog štaba. Ostaje da vidimo da li će da pobede pare ili život“, rekao je Šekler za TV K1, a prenela RTS.

Radmilo Janković, zamenik direktora niškog Kliničkog centra i koordinator kovid bolnica u Nišu, rekao je za N1 da je situacija u tom gradu alarmantna i da Niš nikada nije bio u težoj situaciji.

„Do skoro smo imali 50-60 obolelih dnevno, sada je ta brojka 200-300. Nikada nismo imali toliki udeo pacijenata iz Niša, njih je dve trećine. Veći je pritisak nego u novembru i decembru. Preusmeramo pacijente i u Kruševac, u Nišu se hospitalizuju jako teški slučajevi“, rekao je doktor Radmilo Janković.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je jutros pređen broj od milion vakcinisanih građana( sa obe doze vakcine) u Srbiji. Istakla je da je vakcinisano 95 odsto prijavljenih iz prioritetnih grupa i pozvala sve ljude, svih starosnih dobi, da se prijave za vakcinaciju.
Ona je navela da se Srbija približava broju od milion i 600.000 ukupno obavljenih vakcinacija, prenela je RTS.

Kuba počinje završnu fazu ispitivanja dve vakcine koje je razvila protiv Covida-19 i koje su u ranijim fazama testiranja pokazale „snažan imunološki odgovor“, piše britanski Financial Times i dodaje bi vakcine nazvane „Soberana 2“ i „Abdala“, ako se pokažu uspešnim, mogle pomoći jačanju krizom pogođene kubanske privrede, kao i suzbijanju pandemije.

Eduardo Martinez, predsednik državnog farmaceutskog konglomerata „BioCubaFarma“, koji nadgleda razvoj vakcina, rekao je novinarima u Havani da su hiljade ljudi učestvovale u ranijim ispitivanjima njihovih vakcina „Soberana 2“ i „Abdala“, koje su pokazale „snažan imunološki odgovor“ bez ozbiljnih nuspojava, prenela je Beta.

S Aleksić (izvor: covid19.rs / RTS / Beta / N1 / TV K1)

Foto: Slobodan Aleksić

Vest preuzeta sa portala „Far“