Porast inficiranih u Srbiji, 15 osoba preminulo, posete domovima za stare moguće

3

U Srbiji je u poslednja 24 časa od kovida preminulo 15 osoba, a na koronavirus je pozitivno 3.257, što predstavlja povećanje od gotovo trista novih slučajeva u odnosu na prethodni dan.

Testirano je 15.000 ljudi, na bolničkom lečenju je 3.727, dok je na respiratoru 157 pacijanata, navedeno je na sajtu covid19.rs.

Poslednji presek stanja u školama, od 5. februara do proteklog vikenda, pokazuje blagi porast broja zaraženih koronavirusom, više obolelih u srednjoškolskom obrazovanju i to među zaposlenima, piše „Blic“, koji navodi da se od prve nedelje februara koronavirusom inficiralo 806 đaka osnovnih škola ili 0,15 odsto od 524.000 osnovaca, dok je među zaposlenima u osnovnom obrazovanju registrovano 557 inficiranih ili 0,8 odsto zaposlenih.

Kada je reč o srednjoškolcima, njih 655 se zarazilo koronavirusom u istom periodu, što je 0,27 odsto, dok je od 35.400 zaposlenih u srednjoškolskom obrazovanju 310 ili 0,87 bilo pozitivno na koronavirus, prenosi „Blic“.

Svi korisnici domova za stare koji su vakcinisani moći će da primaju posete. Međutim, neophodno je da u ustanovi minimum 14 dana nije bilo potvrđenih slučajeva infekcije koronavirusom, javila je RTS.

Radoslav Milovanović, predsednik Udruženja privatnih domova za stare rekao je da je interesovanje za posete veliko.

Svaka poseta mora unapred da se najavi i onda se pravi plan poseta, kazao je Milovanović i naveo da je važno da bude obezbeđena posebna prostorija za posete.

„Poseta može da traje 45 minuta, a gledaćemo da traje kraće kako bi ih bilo više. Ako je prostorija veća i ako može da se napravi razmak, može da bude i više poseta“, rekao je Milovanović.

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije kazao je za RTS da su do sada zabeležene 362 neželjene reakcije na vakcine protiv kovida.

Najviše takvih reakcija, 145, zabeleženo je na vakcinu „Fajzer-Biobtek“, 130 na „Sinofarm“, 86 na „sputnjik“, dok se za jednu neželjenu reakciju ne zna posle koje je tačno vakcine nastupila.

EU je za potrebe borbe protiv kovida 19 u Srbiji, izdvojila dodatnih 600.000 zaštitnih maski FFP2 i 650.000 pari zaštitnih rukavica, navode u Evropskoj komisiji, prenosi Tanjug.

Ova zaštitna oprema u Srbiju dolazi iz Grčke, koja je jedno od sedišta evropskih zajedničkih rezervi medicinske opreme.

S. Aleksić (covid19.rs / RTS / Tanjug / Blic / N1)

Foto: Stefan Pavić

Vest preuzeta sa portala „Far“