Pirot dobija zgradu Sajma, letnju pozornicu i nove zgrade mesnih zajednica

53

Izgradnja letne pozornice u dvorištu Arhiva, rekonstrukcija objekta koji će se ubuduće koristiti za održavanje sajmova, koncerata i drugih većih skupova, adaptacija potkrovlja zgrade Suda, uređenje trotoara i dvorišta zgrada u nekoliko ulica, projekti su Gradske uprave Pirot koji su povereni Javnom preduzeću za planiranje i izgradnju na izradu, a čija realizacija je planirana u budućnosti.

Ovo preduzeće je već krenulo sa izradom projekata, a za te potrebe raspisali su i tender za podizvođače, za one delove projekata za koje nemaju licence ili kadrove.

Kako kaže direktor preduzeća Slaviša Svilarov, završen je tender za izradu projekata elektroenergetskih, mašinskih i telekomunikacionih i signalnih instalacija, projekata saobraćajne signalizacije, zaštite od požara, energetske efikasnosti i proračun akustike prostora.

Radimo na više projekata. Nemamo sve licence i kadrove za sve delove projekta, pa za neke tražimo saradnike. Sa njima zajedno radimo projekte koje smo ugovorili sa Gradom – kaže Svilarov.

Tender je podeljen u 7 delova, pa je više firmi učestvovalo i na kraju dobilo poslove vrednosti oko 1,5 miliona dinara bez PDV-a.

Jedan od najzanimljivijih projekata je rekonstrukcija postojeće zgrade zatvorene pijace pored supermarketa Maxi, u kojoj je trenutno smešten kineski trgovački centar. Pirot nema zgradu Sajma, pa se za potrebe više sajmova, ali i koncerata, konferencija i drugih skupova, koristi Sportska hala „Kej“.

arhiv pirot

Letnja pozornica u dvorištu Arhiva; foto: Lj. F.

To je postojeća zgrada komunalne delatnosti, ona se pretvara u sajamski prostor. Radimo projekat, kad će biti njegova realizacija to se još ne zna – kaže direktor.

Pirot planira i izgradnju letnje pozornice u dvorištu Istorijskog arhiva, u planu je i uređenje dvorišta oko zgrada u Ulici Omladinskih brigada, kao i adaptacija potkrovlja u zgradi Suda koji će biti pretvoren u kancelarijski prostor.

Predviđena je rekonstrukcija i izgradnja nekoliko zgrada mesnih zajednica.

Kancelarija Mesne zajednice će se koristiti za njihove potrebe. U Gljilanu se ruši i gradi nova, u Staničenju se radi nadogradnja, a u Sukovu rekonstrukcija. Imamo više od 10 spremnih projekata za trotoare koji čekaju na realizaciju, ove godine spremamo projekte za uređenje trotoara u 4 ulice – objašnjava Svilarov.

Uređenje trotoara radiće se u ulicama Dositejeva i Trg slobode, u Ulici Treći puk i uređenje trotoara i parkinga u Slavonskoj ulici, a prema projektima, radiće se i elektroenergetske instalacije za Knjaževački put i deo Bogojavljenske ulice.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“