Na medijskom konkursu u Pirotu najviše novca za medije bliske vlastima

19

Više od polovine novca namenjenog finansiranju medijskih sadržaja u Pirotu dodeljeno je projektima dve pirotske televizije za sadržaje koje i inače postoje na ovim medijima i redovni su deo programske šeme. Komisija je raspodelila skoro 31 milion dinara za 23 medija, a većina od njih vlasnički, finansijski ili programski, je bliska vlastima.

Gornji limit po projektu u Pirotu je iznosio 10 miliona, daleko više od onoga što preporučuje Ministarstvo kulture i informisanja – za televizije maksimalno 3 miliona po projektu, za štampane medije 2 miliona.

Ovaj limit veći je od Beograda, gde je on 7 miliona, i Novog Sada gde je određeno maksimalnih 6 milona, a nešto niži od Niša, gde je limit postavljen na čak 13 miliona.

Blizu do limita bila je Televizija Pirot kruševačkog biznismena Radoice Milosavljevića bliskog vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci i ta televizija je za projekat hronika regiona „Na dlanu“ dobila 9,7 miliona dinara.

Interesantno je da je ova televizija novac dobila za emisiju koja i inače postoji u ovom mediju i redovan je deo programske šeme, kako se navodi, više od 20 godina.

Ovaj projekat zauzima značajno mesto u programskoj šemi TV Pirot, koja se emituje svakodnevno tokom radne nedelje i kontinuirano informiše gledaoce o svim aktuelnostima i dešavanjima sa teritorije Okruga, a posebno o događajima koji su od javnog značaja, više od 20 godina. Planirana je realizacija 238 emisija u trajanju od po 45 minuta – stoji u obrazloženju komisije.

Nešto manje novca dobila je televizija P kanal – 6,5 miliona dinara za emisiju „Boja grada“ koja se i inače redovno emituje na programu ove televizije u vlasništu kompanije Tigar AD, a koja je sa druge strane u većinskom vlasništvu Države.

Projekat čini 252 pedesetominutne emisije „Boje grada“, u premijernom i isto toliko emisija u repriznom terminu, do kraja 2021. godine. Veliki broj medijskih sadržaja garantuje dobru informisanost građana Pirota – objašnjavaju u komisiji.

Ova televizija dobila je i dodatnih 650.000 dinara za projekat koji će se objavljivati na njihovom internet portalu.

Svoj deo kolača dobili su i niški mediji bliski vlastima – TV Belami Vidosava Radomirovića dobila je 2,2 miliona, dok je nedeljniku Sloboda, takođe u Radomirovićevom vlasništu, dodeljeno 2,4 miliona dinara.

Televizija Zona plus koja je u vlasništvu sina funkcionera SNS-a i direktora BIA Bratislava Gašića dobila je 900.000, a televiziji Kopernikus u vlasništvu poverenika SNS-a Zvezdana Milovanovića dodeljeno je 400.000 dinara.

Milionske cifre dobila su i dva pirotska medija bliska lokalnim vlastima, a čiji sadržaj se prenosi na sajtu Grada i vode se kao gradske vesti.

Portal Pirotske vesti dobio je 1,9 miliona dinara, dok je portal Plus onlajn dobio 2,5 miliona, a ista medijska kuća za projekat na radiju dobila je dodatnih milion dinara.

Na pirotskom konkursu za sufinansiranje medijskih projekata bilo je prijavljeno 40 projekata, a odobreno je 23.

Kompletan spisak i obrazloženja komisije možete videti klikom ovde.

Iako su članovi Koalicije novinarskih i medijskih udruženja poslali predloge za članove komisije, Grad Pirot u sastav komisije nije uvrstio nijednog, pa su komisiju za ocenjivanje projeklata činili Darko Atanasijević, izabran na predlog RAB Srbija, Ninoslav Smiljković, na predlog PROUNS-a i Maja Mijalković, šefica dopisništva Radio-televizije Srbije u Pirotu.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“