Sretenjska odličja i za medicinare sa juga, prokupačkom muzeju i vlasotinačkom klubu

5

Dobitnici sretenjskih priznanja na obeležavanju Dana državnosti Rapublike Srbije su infektolog Klinike za infektivne bolesti KC Niš Steva Stanišić, direktor Doma Zdravlja Niš Milorad Jerkan, kao i drugi medicinari sa juga, zatim Narodni muzej Toplice i fudbalski klub Vlasina iz Vlasotinca.

Sretenjskim ordenom trećeg stepena za izuzetne zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti kulture a povodom 75 godina postojanja i rada odlikovan je Narodni muzej Toplice.

Pored niškog doktora Steve Stanišića, koji je bio predložen i za nagradu 11. januar, ali je nije dobio, Zlatnu medalju za zasluge i doprinos u sprovođenju aktivnosti na sprečavanju širenja zarazne bolesti kovid-19 dobili su i specijalista pneumofiziologije Opšte bolnice Prokuplje Tatjana Zečević, specijalista interne medicine Opšte bolnice Pirot Zoran Jovanović, medicinski tehničar Opšte bolnice Leskovac Nataša Jovčić Zorić, specijalista anesteziologije Zdravstvenog centra Surdulica Danijela Petrović i doktor medicije Zdravstvenog centra Vranje Stefana Mladenović.

dr Stanišić

Stanišić nije dobio gradsku nagradu, ali jeste državnu; foto: JV

Odličje su dobili i Marija i Marko Zekić, bračni par medicinara iz Niša, koji su tokom epidemije virusa korona radili u crvenoj zoni, a Zlatnu medalju za zasluge Marko Nikolić iz Specijalne bolnice Niška Banja.

Zlatnom medaljom za zasluge i delo ličnog herojstva u lečenju i zaštiti stanovništva Republike srbije posthumno je odlikovana i Slađana Milenković, strukovna medicinska sestra OB Prokuplje.

Fudbalski klub Vlasina iz Vlasotinca odlikovan je za izuzetne zasluge u afirmaciji sporta povodom 100 godina postojanja.

Crkveni praznik Sretenje u Srbiji se obeležava kao Dan državnosti u znak sećanja na dan kada je u Orašcu 1804. protiv Turaka podignut Prvi srpski ustanak i dan kada je 1835. u Kragujevcu donet prvi moderni Ustav Kneževine Srbije. U državi je neradno danas i sutra.

Nagrade koje se dodeljuju na Dan državnosti u Srbiji ustanovljene su 26. oktobra 2009. godine, a to odličje je ove godine ponelo 164 pojedinaca i institucija.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“