O ljubavi i vinu – Zarezoja i praznik ljubavi

15

Iako su Sveti Trifun i Sveti Valentin sveci različitih crkava, obeležavaju se istovremeno i zaštitnici su ljubavi celog hrišćaskog sveta.

Pravoslavni vernici koji poštuju Julijanski kalendar 14. februara proslavljaju Svetog Trifuna – najveći vinogradarsko-vinarski praznik. U narodu Trifundan je poznatiji i kao Sveti Trifun Zarezan ili Zarezoja, a običaj je da se u vinogradima simoblično zareže loza i polije vinom, kako bi godina bila plodorodna, bogata i puna blagostanja. To je i prvi posao kojim počinju radovi u vinogradu.

U narodu se veruje da se tog dana susreću zima i leto i da dani postaju topliji.

Praznik se obeležava u Srbiji i Bugarskoj, ali i u drugim balkanskim zemljama.

Običaj je da se u kolibi vinogradara na dan praznika okuplja muško društvo, iznosi se bogata trpeza, a centralno mesto zauzima obredni hleb ukrašen listom od vinove loze ili grožđem. Degustiraju se najbolja vina i pevaju vinogradarske pesme.

Istog dana je i praznik ljubavi – Sveti Valentin, koga proslavlja rimokatolička crka, ali i mnogi ljudi širom sveta.

Običaji vezani za Dan ljubavi sežu do antičke Grčke i Rima, kada su slavljena božanstva plodnosti i zaštitnici svetosti braka. Običaj je da zaljubljeni poklanjaju jedni drugima poklone, a najpopularniji darovi su ruže i čokolada. Na dan Svetog Valentina se šalju i čestitke.

Srećni praznici!

Pripremio: Petar Videnov

Foto: pixabay.com

Vest preuzeta sa portala „Far“