Ministarka Mihajlović: Tender za gasovod Niš-Dimitrovgrad u narednih deset dana

16

Za sedam do deset dana, prema proceni ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, trebalo bi da bude raspisan tender za izbor izvođača radova na gasovodu Niš-Dimitrovgrad, koji će obezbediti raznovrsnost snabdevača gasom u zemlji, navodi se na sajtu resornog ministarstva.

Ona očekuje da će taj gasovod, za koji predviđa da će biti operativan u 2023. godini, omogućiti da ka Srbiji gas poteče i iz drugih izvora, kao što su Grčka i budući Istočnomediteranski gasovod.

Izgradnja gasne interkonekcije sa Bugarskom, gasovoda Niš-Dimitrovgrad, jeste put i prvi korak ka diverzifikaciji, ne samo gasnih ruta, već i diverzifikaciji snabdevača gasom i mogućnost da dobijemo gas iz drugih izvora, uključujući ne samo Azerbejdžan, nego i LNG terminal u Grčkoj, ali i budući Istočnomediteranski gasovod – rekla je Mihajlovićeva.

Njena procena je da će gasovod Niš-Dimitrovgrad omogućiti i gasnu stabilnost, ali i veće mogućnosti za povezivanje unutar regiona, pre svega sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, kao i za snabdevanje gasom Kosova i Metohije.

Naglasila je da je novac za izgradnju gasne interkonekcije obezbeđen iz evropskih fondova i zajmova evropskih banaka.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“