Opština Babušnica i Odbranimo reke Stare planine o (ne)gradnji MHE na njenoj teritoriji

7

Na sastanku sa rukovodstvom opštine Babušnica načinjen je veliki pomak u saradnji našeg pokreta, usmerenog na odbranu reka od koncepta derivacionih mini-hidocentrala, sa ovom lokalnom samoupravom, objavio je „Pokret odbranimo reke Stare planine“ na svojoj fejsbuk stranici.

Tema razgovora su bili poništenje građevinske i upotrebne dozvole za MHE „Zvonce“ investitora Gorana Belića i poništenje svih drugih građevinskih dozvola za mini-hidrolektrane na teritoriji te opštine, jer su istekle, a na njima nisu započeti građevinski radovi, stoji u tekstu koji su posle četvoročasovnog susreta potpisali i predstavnici opštine, i predstavnici Pokreta, koji su u tom dokumentu navedeni kao neformalna grupa građana ORSP.

Komentarišući tu informaciju, predsednica opštine Babušnica Ivana Stojičić rekla je za FAR, da se kada je reč o MHE Zvonce čeka okončanje postupka u Ministarstvu građevinarstva za upotrebu dozvolu, kao i na Sudu i da će opština postupiti po odlukama tih institucija, jer je zakon na to obavezuje.

U istoj temi aktivista „Pokreta odbranimo reke Stare planine“, Aleksandar Jovanović Ćuta je kazao da otvoreno sumnja u osnov i zakonitost daljeg postupanja o MHE Zvonce. Po njemu jedino rešenje tog problema je rušenje tog objekta i vađenje cevi iz Rakitske reke.

S druge strane, on je za FAR rekao da je posle pune četiri godine počelo da se razgovara i da je to jedini način da se rešavaju i drugi problemii, iznevši stav, da je toga bilo ranije „mnogi od njih ne bi ni postojali“. Jovanović je podržao inicijativu opštine Bubušnica, koju je za FAR obrazložila njena predsednica Ivana StojIčić.

Ona je objasnila da je ta lokalna samouprava pokrenula inicijativu za brisanje iz Prostornog plana Babušnice svih građevinskih dozvola za podizanje malih hidrolektrana, jer im je istekao rok, a radovi na njima, odnosno tim lokacijama nisu počeli.

S. Aleksić

Foto: Stefan Pavić

Vest preuzeta sa portala „Far“