Mere ostaju, počela revakcinacija stanovništva, u Srbiji 15 preminulih i 2.014 nobozaražena

5

U Srbiji je testirano 12.830 osoba, od kojih je na koronavirus pozitivno 2.014, dok je 15 osoba preminulo. Na lečenju je 3.184, a na respiratorima 129 pacijenata.

Do sada je u Srbiji koronavirusom zaraženo 411.855 osoba, a od posledica kovida preminulo je 4.154 lica, navodi sajt covid 19.rs.

U ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i domovima za smeštaj odraslih i starih zaraženo je 277 korisnika i 251 zaposleni, saopštilo je Ministarstvo rada.

U hali 3 Beogradskog sajma u devet časova je počela revakcinacija građana koji su pre tri sedmice primili prvu dozu vakcine protiv koronavirusa, navode centralni mediji.

Na revakcinaciju je pozvano 1.246 građana, rekla je za RTS koordinatorka medicinskog tima na sajmu dr Dragana Milošević, navodeći da je procedura ista kao i za prvu dozu vakcine, a da građani obavezno treba da ponesu ličnu kartu.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da će ako u Srbiji bude nastavljena vakcinacija ovim tempom i budemo disciplinovani, možemo do leta da ostvarimo svoj cilj – da stavimo koronu pod kontrolu i da ćemo moći da razmišljamo i da ljudi rade ono što najviše vole u tom periodu – da idu na more.

Ponovio je da nema nikakvog opuštanja posle prve doze vakcine, jer posle nje nismo zaštićeni i mora da prođe od sedam do deset dana posle prve doze da imamao maksimum antitela, preneo je N1 informaciju Tanjuga.

Novi kontingent od 50.000 doza vakcine „sputnjik“ jutros je iz Rusije avionom dopremljen u Srbiju, javio je Tanjug.

Avion je sleteo oko 6.30, a vakcine su odmah odvezene u Institut „Torlak“, odakle će se distribuirati centrima za vakcinaciju širom zemlje.

Da podsetimo, Krizni štab je odlučio ranije danas da postojeće mere za prevenciju širenja koronavirusa ostaju na snazi.

S. Aleksić (izvor: covid19.rs, / RTS / N1 / Tanjug)

Foto: Slobodan Aleksić

Vest preuzeta sa portala „Far“