Do kraja marta prijave na konkurs za decu „Priroda – naš zajednički dom“

10

Sa ciljem da crtežima, esejem ili pesmom deca iz pograničnih delova Bugarske i Srbije podele svoja iskustva i znanja o zaštiti prirode u ove dve zemlje, do kraja marta otvoren je konkurs za decu „Priroda – naš zajednički dom“, navode iz Udruženja „Plant“ iz Niša. Nagrade su knjige, dvogledi i obrazovne igre, a odabrani radovi malih umetnika biće na izložbi.

Kroz radove sa kojima deca učestvovuju na konkursu, navode organizatori, videće se kako oni tumače nasleđeni odnos prema prirodi od roditelja, baka i deka i sa školskih časova u regionu.

Takmičenje će se održati u dve kategorije – crtanje i esej ili pesma. Svaki učesnik je dužan da navede sledeće informacije: imena autora, škole i odeljenja, naslov dela i e-mail ili kontakt telefon. Svaki učesnik može da bira i učestvuje u jednoj ili obe takmičarske kategorije, ali ima pravo da prijavi samo jedno delo u datoj kategoriji. U kategoriji crtanje, dozvoljeni su crteži u A4 i A3 veličinama. U kategoriji – esej ili pesma, učešće sa esejem ili pesmom je dozvoljeno do 60 redova u A4 formatu za esej (2 stranice) i do 30 redova u A4 formatu za pesmu (1 stranica) – upućuju na pravila konkursa.

Mladi iz dve zemlje uzrasta od 4 do 14 godina, koji mogu da učestvuju, grupisani su u tri starosne kategorije – od 4 do 6, od 7 do 10 i od 11 do 14 godina, navode organizatori.

Dozvoljeno je učešće deci iz čitavog prekograničnog regiona između Bugarske i Srbije i grada Sofije, kao i deci iz putujuće eko-škole na otvorenom koja se održava u okviru projekta, kao i deci članova projektnog tima svih partnera. Takmičari mogu prijaviti samo radove koje su sami napravili. Učesnici iz Srbije svoja dela zapečaćena u koverti šalju na adresu: Cara Dušana 54-72, PC Dušanov bazar, Piramida, 2. sprat, lokal 212, 18000 Niš, [email protected] – neke su od propozicija.

Oni će za najbolje radove, koje učesnici mogu da šalju do kraja marta 2021. godine, dobiti knjige, dvoglede, obrazovne i druge nagrade, dodaju iz niškog udruženja, a odabrani radovi biće deo postavke izložbe za promociju zaštite životne sredine.

Sve crteže prispele do 10. aprila 2021. godine, koji ispunjavaju uslove konkursa ocenjivaće stručni žiri koji se sastoji od 9 članova, pri čemu organizatori navode da svaki projektni partner učestvuje i nominuje po tri stručnjaka za žiri.

Pored tih nagrada, navode organizatori, mališani mogu da steknu priznanje i divljenje za svoje napore da zaštite prirodu i pokažu svoje odgovorno ponašanje, te da kroz svoj rad šire poruku javnosti o značaju obrazovanja mladih kao budućih lidera koji će donositi odluke o pitanjima životne sredine.

Među organizatorima takmičenja „Priroda – naš zajednički dom“ su Direkcija parka prirode Vitoša, na čijoj internet i Fejsbuk stranici će biti objavljena imena pobednika, Udruženje Građana „Plant – Niš“ i Fondacija „Otvorena vrata – Pernik“, navedeno je u saopštenju.

Konkurs je nastao u okviru projekta „Ekološko obrazovanje – most za održivi razvoj prekograničnog regiona”, koji sufinansira Evropska unija kroz Interreg-IPA Program prekogranične saradnje Bugarske i Srbije.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“