Uskoro, većina podstanica pirotske Toplane pod kontrolom SKADA sistema

10

Jedan od prioritetnih zadataka JP “Gradska toplana” Pirot, u ovoj godini, jeste osposobljavanje i stavljanje u funkciju SKADA sistema. Direktor Toplane, Bratislav Ćirić, smatra da bi to bio još jedan iskorak Preduzeća u cilju efikasnijeg rada, a na veliku korist same Toplane i korisnika usluga. Toplana raspolaže SKADA sistemom, a tridesetak podstanica je, u ovom trenutku, samo opremljeno za povezivanje, ali SKADA sistem nije u funkciji. Oprema je svojevremeno nabavljena, na osnovu programa KfW-a, ali praktično sistem nije pokrenut.

“Mi smo rešili da ove godine pokrenemo SKADA sistem i radićemo ga u dve faze. Najpre, nameravamo da podstanice, gde ima najmanje ulaganja, servisiramo i povežemo sa sistemom. Očekujemo da taj posao završimo do kraja ove grejne sezone i da vidimo kako to funkcioniše. Danas su naše tehničke ekipe završile analizu stanja u podstanicama i napravljena je specifikacija nedostajuće opreme i eventualnog servisa koji bi se uradio. U što skorije vreme pokrenućemo proceduru javne nabavke i izabrati najpovoljnijeg izvođača”.

SKADA sistem će omogućiti praćenje svih parametara u podstanicama. Na taj način bi se iz jednog mesta uticalo na  režim i kvalitet grejanja, a svi eventualni kvarovi bi se trenutno, u realnom vremenu registrovali, kaže Ćirić.

“Benefit za sve nas je da ćemo u realnom vremenu moći da pratimo sve parametre, bukvalno u sekundi, odavde iz Energane. Bilo kakvo ispadanje podstanice, ili neki poremećaj u grejanju ćemo istog trenutka registrovati i moći da reagujemo. To do sada nije bio slučaj. Mi imamo tri ekipe koje dežuraju u podstanicama. U praksi najpre korisnici primete da nešto nije u redu sa grejanjem, jave nama i mi onda reagujemo. Zato želimo da SKADA bude u funkciji i da rok otklanjanja eventualnih ispadanja bude što kraći. Praktično, zahvaljujući ovom sistemu 99 posto kvarova naši korisnici ne bi ni primetili, jer se kvarovi ne bi odrazili na kvalitet grejanja. ”

Ćirić dodaje da su planom i programom rada Toplane opredeljena sredstva, u iznosu od 3,5 miliona dinara, za realizaciju druge faze, koja podrazumeva proširenje SKADA sistema. Predstoji analiza tržišta i nabavka opreme. Već u narednoj grejnoj sezoni skoro 70 posto podstanica biće povezano na SKADA sistem, rekao je Ćirić.Vest preuzeta sa portala „Pirotske Vesti“