Svinjska kuga ne posustaje i poprima šire razmere kod divljih svinja

13

Afrička kuga kod divljih svinja je i dalje sve primetnija. Procenat uginulih i ispitanih divljih svinja je u porastu. Kako nam je rekao predsednik Lovačkog udruženja “Ponišavlje” Pirot, Zoran Aleksić, od 43 bezbedno uklonjene divlje svinje u poslednje vreme, 23 jedinke bile su zaražene.

“Prema podacima naših lovaca sa terena beležimo povećanje uginulih divljih svinja, ne samo kod nas, već i na teritoriji  lovačkih udruženja u okolini kao što su Dimitrovgrad, Babušnica, Bela Palanka, Kalna. Afriča kuga divljih svinja se najviše prenosi odozdo sa Dunava, od Kladova preko oblasti Timočke Krajine, Negotina, Zaječara, Minićeva, Knjaževca do Svrljiga i Niša, tako da je svuda rasprostranjena. Sada imamo najnoviju informaciju, pre dva – tri dana pojavila se u selu Mozgovo, u okolini Aleksinca, kod pitomih svinja. Prema informacijama kojima raspolažem proširilo se na nekoliko sela, poprimilo je šire razmere i vrlo je opasno”- kaže Aleksić.

Na tertoriji Pirota, u selu Gostuša, nađena je uginula divlja svinja, a najviše ih ima na potesu Kamika, Berovice i Prisjana. Kako nam je rekao Aleksić, dobro je što kod domaćih svinja, na teritoriji Pirota, nije registrovana ni jedna zaražena jedinka i stanje je stabilno. U saradnji sa nadležnim institucijama sve uginule jedinke se uklanjaju na bezbedan i propisan način.Vest preuzeta sa portala „Pirotske Vesti“