Biseri prirode skriveni u okolini Dimitrovgrada

27

Okolina Caribroda, kako je stari naziv za grad na jugoistoku Srbije, krije istražene i neistražene prirodne lepote. Tamo cveta uskolisni božur, snegovi stvaraju vodopad, a poznat je i po brojnom kutlurno-istorijskim i prirodnom nasleđu.

Ako se zaputite prema selu Smilovci, nedaleko od skretanja za Prtelaš, vodi stari turski drum kojim su trgovci nekad išli put Istanbula. Tim putem dolazi se do ulaza u Prtelašku pećinu koji je na tromeđi sela Odorovci, Smilovci i Prtelaš.

Prtelaška pećina je spomenik prirode, a jedinstvena je po tome što je čini sistem više pećina sa ukupni istraženim kanalima od preko 400 metara.

dimitrovgrad2-foto-nm

Vodopadi koje stvori sneg; foto: JV/N. M.

Mi smo imali istarživanje sa Planinarskim savezom Srbije. Oni su deo ponora istražili i preronili jedan deo pećine. Otrkivena je jedna nova dvorana i sa tim dodatnim istaživanjima ova pećina može postati jedna od najvećih pećina u Srbiji – govori Vasil Andrejev.

U podnožju planine Vidlič, nalazi se i jedno od većih kraških polja u Srbiji. Smilovsko ili Odorovačko kraško polje jedinstveno je i po flori.

U okolini sela Odorovci otrkiven je uskolisni božur, koji je do tada u Srbiji nalažen samo u Deliblatskoj peščari.

Zavod za zaštitu prirode je u ataru sela Odorovci 2005. godine otkrio lokaciju na kojoj raste uskolisni božur. Nađeno je 10.000 jedinki na površini od šest kilometara kvadratnih i to je mesto sa najvećom nadmorskom visinom gde je ova biljka pronađena.

Selo Smilovci krije i bogatstvo ribom, na jezerima Savat 1 i Savat 2 koji su veštačke akumulacije. Lokalno stanovništvo kaže da obiluju štukom i šaranom, pa nije čudo što ribilovci tokom čitave godine, sve dok jezera potpuno ne zalede, na ovom mestu nadmudruju ribe.

Kako ovaj krajolik izgleda u zimskim mesecima, pogledajte u video reportaži.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“