Preminulo 18 i zaražene još 1.903 osobe u Srbiji

4

U Srbiji su registrovana još 1.903 pozitivna slučaja koronavirusa, a testirana je 12.191 osoba. Preminulo je 18 ljudi, u bolnicama je 4.017 pacijenata, na respiraoru je 139, a procenat smrtnosti je 1,02 odsto, navedeno je na sajtu covid19.rs.

Najviše novozareženih je u Beogradu – 531, sledi Novi Sad sa 112.

Direktor KBC Zvezdara u Beogradu, Petar Svorcan izjavio je za RTS da ta bolnica, posle tri meseca, izlazi iz kovid sistema, napominjući da je tokom trećeg talasa epidemije u njoj bilo smešteno više od 3.000 pacijenata. U toku je dezinfekcija prostora, a prvi pacijenti biće primljeni početkom sledeće nedelje, pre svega hitni i prioritetni pacijenti, rekao je Svorcan.

Iako je broj novozaraženih u Srbiji stabilan, još nije vreme za ublažavanje epidemioloških mera, kazao je imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković.

Vakcinacija je veoma važna u sprečavanju širenja zaraze, ali neće preko noći zaustaviti epidemiju, smatra Janković.

Iako je u Srbiji vakcinisano skoro pola miliona ljudi, još smo daleko od kolektivnog imuniteta, navodi Janković i dodaje da je za to potrebno da se vakciniše od 70-80 odsto svog stanovništva.

On je u gostovanju na RTS dodao da za sada nema dokaza da vakcine ne bi pružile zaštitu od novih sojeva virusa, već je to teorijska mogućnost, koja se u praksi srećom još nije potvrdila.

Zaključno sa jučerašnjim danom u Srbiji su za 82 osobe koje su primile neku od tri vakcine prijavljene neželjene reakcije, rekao je za N1 Pavle Zelić iz Republičke Agencije za lekove i medicinska sredstva. Zelić je kazao da nijedna od tih reakcija nije zahtevala hospitalizaciju.

Prema njegovim rečima, 40 reakcija se odnosilo na Fajzeovu vakcinu, 40 na kinesku Sinofarm, jedna reakcija bila je na rusku Sputnjik V vakcinu, a jedna nije bila definisana na koju vakcinu se odnosila.

Rad grupe od 13 naučnika okupljenih na Medicinskom fakultetu u Beogradu objavljen je 19. januara ove godine, čime je zvanično potvrđeno da se prva dokazana smrt povezana sa koronavirusom u Evropi desila u Srbiji i to 5. februara prošle godine, mesec dana pre prvog zvanično zabeleženog slučaja koronavirusa u Srbiji, javio je N1.

Profesor Slobodan Savić sa Medicinskog fakulteta u Beogradu kaže da je prva potvrđena smrt na evropskom tlu bila u Srbiji 5. februara 2020. godine, da ih je verovatno bilo i ranije, ali da one nisu potvrđene.

Pre ovog podatka iz Srbije, zvanično je prvi smrtni slučaj u Evropi potvrđen u Francuskoj 15. februara prošle godine, navodi N1.

Virus SARS-Cov2 (koronavairus) dokazan je u uzorku tečnosti staklastog tela, iz očne jabučice, pacijenta od 56 godina, koji je umro u bolnici s neobičnom kliničkom slikom, tvrdi profesor Slobodan Savić.

S Aleksić (izvor: covid19.rs / RTS / N1)

Foto: Slobodan Aleksić

Vest preuzeta sa portala „Far“