Pirot svake godine finansira projekte verskih zajednica. Tim povodom raspisan nov konkurs

12

Grad Pirot duži niz godina finansira projekte verskih zajednica. Tako će biti i ove godine, i tim povodom raspisan je konkurs koji će trajati do 20. marta ove godine. Za konkursno finansiranje verskih zajednica odvojeno je pet miliona dinara i verovatno će prilikom rebalansa Budžeta biti izdvojena još dva miliona, kako bi se nastavile projektne aktivnosti od posebnog značaja, ne samo za Nišku eparhiju Srpske pravoslavne crkve, već i za grad Pirot kaže, pored ostalog, Bojan Ranđelović, član Gradskog veća zadužen za vanprivredu.

“Prošle godine smo započeli dva značajna projekta Niške eparhije Srpske pravoslavne crkve i vezana su za Pazarsku crkvu u Pirotu. Prva faza je konzervacija i restauracija ikonostasa i ikona, a drugi projekat, koji je takođe u prvoj fazi, jeste rekonstrukcija Parohijskog doma. Za rekonstukciju ikonostasa Uprava grada je izdvojila tri miliona i sto hiljada dinara. Ikonostas je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša i vrlo je bitan sa aspekta kulturno istorijske i umetničke vrednosti. Prema oceni konzervatora i vladike niškog, Arsenija, jedan je od najlepših ikonostasa u Srbiji i najvredniji u Niškoj eparhiji. Ukupna vrednost ovog projekta je 29 miliona dinara. Već je počela restauracija sa licenciranim konzervatorima i rastauratorima iz Beograda. Veliki je novac u pitanju i lokalna samouprava će fazno izdvajati sredstva za njegovu realizaciju. Očekuje se i pomoć Eparhije niške”- kaže Ranđelović.

Parohijski dom u Pazaru je takođe pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, kaže Ranđelović, i prošle godine je izdvojeno za njegovu obnovu četiri miliona i sto hiljada dinara. Za drugu fazu radova, verovatno i završnu fazu, izdvojiće se nova sredstva. Već je zamenjena krovna konstrukcija, stolarija i započeti su unutrašnji radovi. Sledi završna faza radova na unutrašnjem uređenju, a zatim i fasadi. Ranđelović je podsetio da je izgrađen nov Parohijski dom u Tijabari, a u poslednjih četiri do pet godina oko desetak verskih objekata je renovirano u ruralnim sredinama na teritoriji Pirota. Prošle godine je grad finansirao izradu elaborata zaštite ikona iz potopljene crkve sela Zavoj.Vest preuzeta sa portala „Pirotske Vesti“