In memoriam: dr Svetislav Nešić

31

Osnivač Službe neonatologije u pirotskoj Bolnici i dugodišnji pedijatar u ovoj zdravstvenoj ustanovi, Svetislav Nešić preminuo je u 84. godini. Ostaće upamćen po borbi za natalitet, ali i kao predsednik Atletskog kluba Pirot.

Doktor Nešić rođen je 19. avgusta 1936. godine u Držini kod Pirota. Osnovnu školu je pohađao u Držini i Beogradu, a Gimnaziju i Medicinski fakultet završio je u Beogradu.

Od 1965. godine radio je u Zdravstvenom centru u Pirotu kao pedijatar, dok je u periodu od 1976. do 1982. godine radio je u Domu zdravlja Voždovac u Beogradu.

Po povratku u Pirot osnovao je Službu neonatologije u novootvorenoj gradskoj bolnici, gde je kao pedijatar neonatolog je radio do penzionisanja 2001. godine.

Njegov najznačajniji profesionalni rezultat je dostizanje najviših standarda u smanjenju broja umrle novorođenčadi i u tom domenu Bolnica u Pirotu je dostigla rezultate koji su bili u svetskom vrhu, što je verifikovano na stručnim skupovima.

Dr Nešić je bio predsednik Atletskog kluba Pirot, krajem osamdesetih godina prošlog veka, kada su pirotski atletičari osvajali medalje na saveznim i republičkim takmičenjima.

Tokom demonstracija 1996. i 1997. godine bio je predsednik Opštinskog odbora Srpskog pokreta obnove.

Sve vreme tokom svog rada zalagao se za povećanje nataliteta, javno i na stručnim skupovima na kojima je učestvovao, ali i dajući lični primer sa suprugom Nevenkom sa kojom ima tri sina i desetero unuka.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“