Krizni štab nije ublažio mere, ali je dozvolio posete vakcinisanima u gerontološkim centrima

3

Stari u gerontološkim centrima koji su već 10 meseci u karantinu ubuduće će moći da vide svoju porodicu ukoliko su vakcinisani protiv kovida, odlučio je Krizni štab, a ministarka i epidemiolog Darija Kisić Tepavčević kaže da je neophodno da su primili obe doze i da je od poslednje prošlo nedelju dana. Jednoglasno su i na današnjoj sednici članovi Kriznog štaba odlučili da još nema popuštanja mera, iako ocenjuju da epidemiološka situacija jeste stabilnija.

Jedina nova mera nakon današnjeg zasedanja Kriznog štaba, kako je saopšteno, jeste odluka da su posete u gerontološkim centrima dozvoljene korisnicima koji su pristali da prime vakcinu protiv koronavirusa.

Kisić Tepavčević kaže da to počinje u narednog periodu, uz praćenje epidemiološke situacije i u kontrolisanim uslovima.

Korisnici gerontoloških centara su 10 meseci bili u karantinu, bili su strpljivi i čekali su ovaj dan da se stvori mogućnost da vide svoje najmilije i zahvaljujući vakcinaciji i velikom odazivu za vakcinaciju u ovim ustanovama, sada su i stvorene mogućnosti za tako nešto – pojasnila je.

Ministarka je takođe rekla da je Krizni štab jednoglasno odlučio da „nema nikakvog popuštanja epidemioloških mera“. Tako su odlučili, kako kaže, na osnovu sagledavanja učestalosti obolevanja od koronavirusa, jer iako je epidemiološka situacija stabilnija i dalje je veliki broj preminulih i obolelih.

Od početka vakcinacije je više od 415.000 ljudi primilo vakcinu protiv kovida, dodaje ministarka, a oko 6.500 štićenika domova za stare je primilo prvu dozu vakcine.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“