Saobraćajci pojačavaju kontrolu važenja registracije, koristiće kamere za otkrivanje prekršaja

7

Da bi otkrili vozila na ulicama i auto-putevima kojima je istekla registracija, iz Uprave saobraćajne policije najavljuju pojačane kontrole tog prekršaja. Vozila sa isteklom registracijom otkrivaće kamerama za video-nadzor saobraćaja u gradovima, na auto-putevima i graničnim prelazima, kao i novim kamerama na patrolnim vozilima.

Kako je Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisano da motorna i priključna vozila ne smeju da učestvuju u saobraćaju na putu nakon isteka roka važenja registracione nalepnice, taj prekršaj biće pod pojačanim nadzorom saobraćajaca u narednom periodu, saopštavaju iz Uprave saobraćajne policije.

Policijski službenik koji u saobraćaju zatekne vozača koji upravlja vozilom kome je istekao rok važenja registracione nalepnice, izdaće vozaču prekršajni nalog, a vozilo će isključiti iz saobraćaja i od vozača će oduzeti registarske tablice – navode iz Policije.

Vlasnik ili korisnik vozila, koji ne vrati registarske tablice u roku od 60 dana od isteka važenja registracione nalepnice, biće novčano kažnjen.

Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima je propisana novčana kazna u iznosu od 10.000 do 20.000 dinara, ukoliko je vlasnik, odnosno korisnik fizičko lice, novčana kazna u fiksnom iznosu od 20.000 dinara ukoliko je vlasnik, odnosno korisnik preduzetnik i novčana kazna od 50.000 do 600.000 dinara ukoliko je vlasnik, odnosno korisnik pravno lice – dodaju iz MUP-a.

Podsećaju i da posle 60 dana od isteka važenja registracione nalepnice, nije moguće izvršiti njeno produženje sa istom registarskom oznakom, već je neophodno vratiti registarske tablice i podneti zahtev za izdavanje nove saobraćajne dozvole i tablica, što značajno uvećava troškove produžetka registracije.

Oni koji to ne učine, pojašnjavaju, dužni su da vrate registarske tablice organu koji ih je izdao, čak i onda kada takvo vozilo ne koristi u saobraćaju.

Naglašavaju da u slučaju saobraćajne nezgode, koju izazove vozač vozila kojem je istekao rok važenja registracione nalepnice, odnosno rok polise osiguranja, štetu nadoknađuje Udruženje osiguravača Srbije.

Nakon toga se, dodaju iz Policije, regresni zahtev u visini isplaćenog iznosa naknade štete, kamate, sudskih i drugih troškova ostvaruje od vlasnika vozila, bez obzira na to ko je upravljao vozilom u nezgodi.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“