Poplavljenim domaćinstvima u Dimitrovgradu štetu nadoknađuje osiguranje

5

Poplava od 11. januara ove godine nanela je štetu na oko 150 domaćinstava u Dimitrovgradu, a kako su sva domaćinstva u ovoj opštini osigurana iz lokalnog budžeta, najveći deo štete građanima će nadoknaditi privatno osiguranje.

Već petnaestak godina iz budžeta Opštine se izdvaja novac za polise osiguranja za zaštitu od požara, rizika od izliva vode iz instalacija, rizika od razbojničke krađe i razbojništva, a pre pet godina dodata je i zaštita od poplave.

Predsednik Opštine Vladica Dimitrov kaže da Dimitrovgrad generalno nije plavno područje, ali po njegovom sećanju nikad se nije Nišava ovoliko izlila kao 11. januara.

Posle povlačenja vode, sve se svodi na procenu štete. Osiguranje je sad super dobrodošlo, ekipe osiguranja su procenile štetu na terenu, što pomaže i našim ekipama. Veći deo će pokriti osiguranje, a Opština će pomoći onima koji su najviše bili pogođeni i gde je šteta veća – kaže Dimitrov.

Ova opština je jedna od retkih koja je na ovaj način zaštitila svoje građane – preko 4.000 domaćinstava je osigurano, a poslednja poplava nanela je štetu na oko 150 domaćinstava.

Ipak, iz budžeta će se izdvojiti novac za one koji su pretrpeli veću štete od premije osiguranja.

Osiguranje će definisati premiju, u zavisnosti od štete. Njihova premija je maksimalno 50.000 dinara, tamo gde je šteta velika, to ćemo nadoknaditi i pomoći i iz budžeta – objašnjava predsednik Opštine.

Isplata premija je već krenula, a ubrzo će, kaže on, uslediti i pomoć Opštine.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“