Još 19 preminulih i 2.080 zaražernih u Srbiji

5

U Srbiji je od kovida umrlo još 19 osoba, a koronavirusom se zarazilo 2.080 osoba, pokazuju najnoviji podaci sa sajta covid19.rs. Urađeno je 13.488 testova, u bolnicama je 4.379, a na respiratoru 168 pacijenata. To je neznatan skok novozaraženih u odnosu na juče.

Ranije danas direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, dr Goran Stevanović je izjavio da se po broju novoobolelih vidi da je situacija sa koronavirusom nešto mirnija, što omogućava da se ozbiljno razmišlja o smanjenju kapaciteta u kovid bolnicama, javio je RTS.

Infektolog i član Kriznog štaba, dr Mijomir Pelemiš, izjavio je da ne treba stvarati paniku kod građana zbog novog britanskog soja koronavirusa, ističući da su i dalje ključne stvari za borbu protiv pandemije – prevencija i vakcinacija. Kako javlja Tanjug on je kazao da se ništa suštinski ne menja, jer su stroge mere prevencije i dalje na snazi i one se moraju poštovati.

„Različiti sojevi su interesantni za nauku, ostavimo to naučnicima. Kada budu dokazali da je nešto značajno za nas, primenićemo to. Ništa se sada ne menja u terapiji, sve ostaje isto“, naveo je Pelemiš.

U Srbiji je do sada vakcinu protiv koronavirusa primilo više od 310.266 građana, javlja RTS.

Masovna vakcinacija počela je 19. januara, a od danas vakcinu mogu da prime samo građani koji koji su dobili poziv e-Uprave sa terminom vakcinacije.

Od danas građani Srbije se vakcinišu po spisku za vakcinasnje, odnosno samo oni koji su dobili poziv od e-Uprave.

S. Aleksić (izvor: covid19.rs / RTS / Tanjug / e-Uprava)

Foto: Stefan Pavić

Vest preuzeta sa portala „Far“