Petogodišnjakinji iz Bele Palanke potrebna novčana pomoć za lečenje kako bi napravila prve korake

11

Petogodišnja Una Živković iz Bele Palanke ima cerebralnu paralizu i strabizam, a preko Fondacije „Budi human“ građani mogu da pomognu da stane na noge i napravi prve korake, porukom 936 na 3030. Novac je neophodan za svakodnevne terapije u Srbiji i inostranstvu, kao i operacije, putne troškove i smeštaj u bolnici.

Una je prevremeno rođena 2016. godine, u 31. nedelji trudnoće, a u Fondaciji navode da je po rođenju prevezena u Institut za neonatologiju gde je lečena dva meseca i gde su joj uspostavljene dijagnoze – cerebralna paraliza i strabizam. Nosi naočare i naizmenično menja flastere na očima.

Una je vesele prirode, dobra je i razumna. Govori i sklapa rečenice, ali ne može samostalno da hoda i stoji. Nema koordinaciju nogu, hoda na prstima, puzi sa zatvorenim šakama, ali kada nešto drži u rukama, ona ih otvara. Povećan joj je tonus na sva četiri ekstremiteta i nema ravnotežu, osim kada sedi – navode iz Budi human.

Pozivaju ljude da joj pomognu da stane na noge i napravi prve korake, ali i da kao njeni vršnjaci, umesto u bolnici, detinjstvo provodi igrajući se sa drugom decom.

Za to su joj potrebne svakodnevne fizikalne terapije u zemlji i inostranstvu. Potrebna su joj sredstva za operacije, specijalističke preglede, ortopedska pomagala, banjsko lečenje kao i za putne troškove i smeštaj. Do sada je porodica samostalno sve finansirala – ističu.

Uni možete pomoći slanjem SMS poruke 936 na 3030, ali i uplatama na dinarski i devizni račun, koji su dostupni na sajtu Fondacije „Budi human“.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“