U 18 mesta na jugu Vlada proglasila stanje elementarne nepogode i najavila pomoć poplavljenima

7

Stanje elementarne nepogode Vlada je proglasila u 20 opština u Srbiji, od kojih je njih 18 na jugu, a najavljuju da će time moći da obezbede pomoć za poplavljena područja. Takođe navode da su obezbedili 600 miliona dinara za obnovu komunalne infrastrukture i vodotokova koji su poplavljeni u junu prošle godine.

Pomoć bi prema najavama iz Vlade trebalo da dobiju Niš, Leskovac, Pirot, Vranje, Bujanovac, Žitorađa, Doljevac, Dimitrovgrad, Vlasotince, Gadžin Han, Vladičin Han, Medveđa, Kuršumlija, Bela Palanka, Babušnica, Bojnik, Prokuplje i Crna Trava.

U ovim gradovima i opštinama su proglasili elementarnu nepogodu, jer su zbog obilnih kiša i topljenja snega poplavljene kuće, ali i infrastruktura.

Ovom odlukom biće pokrenut mehanizam Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima za upućivanje pomoći za obnovu oštećenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana, objekata javne namene u javnoj svojini i infrastrukture – navode iz Vlade.

600 miliona dinara su izdvojili za obnovu komunalne infrastrukture i vodotokova koji su oštećeni u junskim poplavama 2020. godine. Kažu da će novac biti podeljen preko lokalnih samouprava, ali ne preciziraju u kojim sve gradovima i opštinama.

Neophodno je u što kraćem roku uputiti sredstva za saniranje štete, s obzirom na to da je poplavni talas naneo ozbiljna oštećenja na objektima za vodosnabdevanje i kanalizacionoj mreži – dodaju.

U tim poplavama od pre više od 6 meseci su oštećeni i uništeni mostovi i pokrenuta klizišta na putniom pravcima, što je prouzrokovalo poremećaj ili prekid saobraćaja, pa u Vladi i zato kažu da je hitno neophodna pomoć.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“