Vanredna situacija zbog nepogoda i dalje na snazi u većini opština

8

Vremenske nepogode i poplave koje su pre desetak dana zahvatile jug i jugoistok Srbije pričinile su veliku materijalnu štetu potopivši na stotine kuća i pomoćnih objekata kao i poljoprivredno zemljište, a dok komisije na terenu utvrđuju štetu, par lokalnih samouprava ukinulo je vanrednu situaciju odbrane od poplava.

Prema zvaničnim informacijama od posledica elementarnih nepogoda usled obilnih kiša, izlivanja bujičnih vodotoka i problema, problema sa strujom i vodosnabdevanjem, na snazi je vanredna situacija na teritoriji 23 lokalne samouprave, u 5 gradova i 18 opština u celoj zemlji, a od opština na jugu Srbije, vanrednu situaciju ukinuli su Doljevac i Pirot.

Ukida se se vanredna situacija za celu teritoriju grada Pirota, proglašena Odlukom gradonačelnika Pirota, zbog nastuapanja obilnih padavina, bujičnih voda, čišćenja kanala i sanacije lokalnih i regionalnih puteva i sprovođenja operativnih mera zaštite i spasavanja jer su prestali razlozi njenog proglašenja – odluka je gradonačelnika Pirota.

U drugim opštinama ona je još na snazi – u Nišu, Beloj Palanci, Dimitrovgradu, Svrljigu, Leskovcu, Doljevcu, Bojniku, Vladičinom Hanu, Gadžinom Hanu i Medveđi.

sneg

Bez struje na stotine sela juga i jugoistoka Srbije; Foto: J. A.

Ovih dana očekuje se i otapanje snega, pa su u štabovima za vanredne situacije i dalje na oprezu, a veliki broj udaljenih planinskih sela u Toplici, Medveđi, Vlasotincu još uvek nema struju.

U Kuršumliji je najveći problem struja koju već deset dana nemaju razuđena planinska sela. Prema rečima nadležnih u lokalnoj samoupravi, trenutno je oko 700 domaćinstava bez električne energije, dok se na teritoriji Prokuplja stanje normalizuje i u većini sela su otklonjeni kvarovi nastali od ledene kiše i snega na niskonaponskoj mreži, što je takođe slučaj i u Svrljigu, gde su bez struje i dalje pojedini zaseoci.

Srpsko-ruski humanitarni centar isporučio je danas Opštini Svrljig četiri agregata za potrebe napajanja seoskih naselja električnom energijom za vreme vanredne situacije i lošeg stanja na elektro-mreži zbog obilnih padavina ledene kiše i snega, a ranije su pomoć uputili i iz republičkog Sektora za vanredne situacije.

U opštini Medveđa 38 trafostanica je još uvek u kvaru, a predsednik Opštine Nebojša Arsić kaže da su ekipe EPS-a na terenu svakodnevno, te da im od danas pomažu i pripadnici Vojske Srbije, a da je lokalna vlast najugroženijima podelila agregate, kao i pakete sa osnovnim životnim namirnicama.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“