Postojeće mere protiv virusa korona ostaju na snazi, odlučio medicinski deo Kriznog štaba

7

Iako broj zaraženih kovidom opada, medicinski deo Kriznog štaba je stava da epidemiološka situacija nije povoljna, pa još nije ni vreme da se mere koje su na snazi relaksiraju. Epidemiolog Predrag Kon je nakon sastanka rekao da će Krizni štab predložiti Vladi da se mere protiv virusa produže.

Kako piše N1, zamenik gradonačelnikka Beograda Goran Vesić je predložio da se radno vreme ugostiteljskih objekata produži do 22 sata, ali medicinski deo Štaba to nije usvojio.

Naša glavna tema sada je vakcinacija i važno je da se što pre sprovede. Očekuju se nove količine vakcina Sputnjik i Fajzer, a imamo i očekivanja kada je u pitanju i Astrazeneka. Jasno je da će biti logističkih teškoća, ali prve informacije sa terena ohrabruju – rekao je Kon.

Prema njegovim rečima kineska vakcina se može davati deci uzrasta od 3 godine, Fajzerova nije namenjena mlađima od 16 godina, a Sputnjik je za starije od 18 godina.

Iako nije naveo koliko je zdravstvenih radnika do sada vakcinisano, istakao je da je odziv za vakcinaciju mnogo veći nego prethodnih godina za vakcine protiv gripa, kao i da se interesovanje medicinara za vakcine povećava.

Podsetimo, masovna vakcinacija protiv kovida zvanično počinje danas, a prema rečima gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski Niš je dobio 5.100 kineskih vakcina, a Leskovac 2.469 doza.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“