Pirotska Bolnica i dalje u covid režimu, ali se postepeno vraća “redovnom” načinu rada

16

Od 1. decembra prošle godine Opšta bolnica u Pirotu je u covid sistemu zdravstva Srbije. U najkraćem mogućem roku sve pripremne radnje za rad u covid režimu su preduzete. Bilo je poteškoća kaže direktor, Goran Petrović, jer je Bolnica poslednja ušla u covid sistem. U tom trenutku neophodne medicinske opreme nije bilo dovoljno, ni kod dobavljača niti na tržištu. Zahvaljujući poslovnim partnerima i ugledu koji pirotska Bolnica uživa u Srbiji problemi su vrlo brzo prevaziđeni. Obezbeđeno je, pored ostalog, 35 insuflatora, kiseonička stanice je renovirana i povećan funkcionalni kapacitet za 100 posto. Direkcija republičkog fonda je obezbedila određena medicinska sredstva i opremu i za kratko vreme se Bolnica prestrojila za funkcionisanje u covid režimu. Ovih dana broj pacijenata u crvenoj zoni je znatno smanjen, trenutno 19, i u planu je da se veća pažnja posveti ostalim, necovid pacijentima, kaže Petrović.

Prošle nedelje je održan sastanak direktora covid bolnica u Ministarstvu zdravlja. Poznato je da je Banjica izašla iz covid sistema kao i Institut za reumatologiju Beograd, sve banje takođe, i priprema se izlazak Klinike za pulmologiju i Klinike za grudnu hirurgiju u Kliničkom centru. Posle toga su na redu okružne bolnice, a među tim bolnicama je i Opšta bolnica Pirot” – kaže dr Petrović.

“Od šest covid jedinica četiri su zatvorene u pirotskoj Bolnici jer trenutno ima 19 bolesnika. Oni su u dve covid jedinice na četvrtom spratu sa tendencijom da početkom iduće nedelje bude samo jedna jedinica da bi se omogućio veći prostor i vraćanje Bolnice u “normalnije” funkcionisanje. Želimo da akcenat polako vraćamo na necovid pacijente. Najpre smo vratili psihijatriju i neurologiju da bismo iz Internističkog sektora proširili Službu interne medicine, razdvojili smo iz Hiruškog sektora Ortopediju i Hirurgiju, od ponedeljka rade Grudno, Pedijatrija i Urologija i ako uspemo u toku sledeće nedelje da vratimo Interno na svoje mesto Bolnica će početi da funkcioniše normalno. Sada nismo u obavezi da imamo 200 kreveta u covid zoni nego se prilagođavamo situaciji. Imamo dnevno manje od 50 pregleda u Prijemno trijažnoj jedinici, pri čemu su više od dve trećine kontrolni pregledi. U narednim danima imaćemo komisiju za intrarhospitalne infekcije  koja će doneti odluku kako ćemo funkcionisati sa covid prijemno – trijažnom jedinicim i kako će funkcionisati covid jedinica na četvrtom spratu u prostoru Službe interne medicine”.

 

Petrović je još rekao da je u poslednja dva meseca 99 saposlenih bilo na bolovanju. Trenutno je 17 zaposlenih na bolovanju , od toga 4 lekara, 9 medicinskih sestara i 4 nemedicinska radnika. Niko nije na bolovanju po osnovu izolacije, sem dvoje radnika koji su u fazi pozitivnosti, odnosno u toku su prve dve nedelje od dokazivanja PCR testom, to jest brzim antigenim testom.Vest preuzeta sa portala „Pirotske Vesti“