U nekoliko opština na jugu jedinstvena upravna mesta, cilj da ih bude u svim

7

Jedinstveno upravno mesto na jugu Srbije već postoji u Beloj Palanci, Vlasotincu, Pirotu i Kuršumliji, a to znači da u ovim opštinama građani sve administrativne poslove mogu da završe na jednom mestu i ne lutaju po šalterima. U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave navode da je cilj da takva mesta postoje u svakom gradu i opštini u Srbiji.

Od 2018. godine do sada jedinstvena upravna mesta otvorena su u ukupno 14 gradova i opština u Srbiji.

Cilj je da se građanima pruže bolje i efikasnije usluge – da na jednom mestu dobiju sve informacije, podnesu samo jedan zahtev i u komunikaciji samo sa jednim službenikom dobiju odgovarajuće rešenje.

Suzana Marjanović iz Odeljenja za uređenje i koordinaciju sistema javne uprave navodi da se na jednom fizičkom mestu u proseku nalazi oko 15 šaltera koji su otvoreni za građane.

Na usluzi su građanima za one procedure koje su ranije bile na različitim lokacijama. Poenta je u tome da građanin kada želi da ostvari svoje pravo, dođe na jedno mesto, na jedan šalter. Ne odlazi kao ranije na pet mesta ili pet šaltera. Dolazi tu, predaje svoj zahtev i dobija na istom tom šalteru svoje rešenje, informaciju, saglasnost, potvrdu, šta god da je traženo – pojašnjava.

Ministarka MDULS Marija Obradović kaže da je izdvojeno 40 miliona dinara za otvaranje jedinstvenih upravnih mesta u još nekoliko gradova u Srbiji. Ističe da takva mesta znače da nema više šetnje, štedi se vreme i novac i tako treba da izgleda moderna i efikasna uprava u Srbiji.

Reforma javne uprave sprovodi se uz podršku Evropske unije i predstavlja temeljan proces promena načina rada i pružanja usluga građanima i pojednostavljivanja procedura.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“