Smiruje se situacija na poplavljenom jugu, Vlasotince i dalje bez vode, sela u Medveđi i Kuršumiji bez struje

5

Reke na jugu Srbije polako se povlače u svoja korita, ali je i dalje na snazi vanredna odbrana u poplava i vanredna situacija u tri grada i 13 opština. Žitelji Vlasotinca su i dalje bez vode, dok struju i dalje nemaju meštani većina sela u Medveđi, kao i u Kuršumliji.

Već četvrti dan bez vode su stanovnici Vlasotinca, jer je u poplavi oštećen cevovod.

Vodu za piće kupujemo, nekako se ona iz cisterne previše oseća na hlor. Nju koristimo kao tehničku – kaže jedna Vlasotinčanka.

Ono što je brine je to što se čini da se situacija neće uskoro promeniti, te da će trebati mnogo više od nekoliko dana da se reši problem sa snabdevanjem vode.poplave-foto-mup

foto: MUP
Iz Opštine ne preciziraju kada će radovi biti završeni, ali kažu da su nove cevi naručene.

Pošto je puklo preko 150 metara cevi, nove cevi su naručene i trebalo bi da stignu danas, međutim ti radovi će potrajati bar nekoliko dana, a do tad će se građani snabdevati iz cisterni – kažu u Opštini.

Dok Vlasotinčani muče muku sa vodom, bez struje su sela u okolini Medveđe.

U Medveđi je većina sela i dalje bez struje, uspeli su za rudnik da obezbede struju, 9 ekipa je stiglo kao ispomoć. Veliki problem prave drva koju su srušena i da bi stigli do pojedinih sela moraju prvo put da naprave. A pored toga problem predstavlja i razuđenost opštine – kaže predsednik Opštine Medveđa Nebojša Arsić.

Bez struje su i dalje i kuršumlijska sela. Putevi koji su bili zakrčeni, sada su prohodni, a kako saznajemo ekipe EPS-a su na terenu.

U Pirotu se situacija smirila, kaže zamenik gradonačelnika Miloš Colić, koji navodi da je niži vodostaj Nišave, kao i da je stabilno snabdevanje vodom i strujom.

poplave2-foto-mup

foto: MUP

Oformili smo komisiju za procenu štete na objektima javne namene. Dakle, ono što Grad mora da sanira odmah, to su mostovi, putevi, propusti, klizišta i kanali. Gledamo da ljudima koji su poplavljeni pružimo podršku u dezinsfekciji prostorija i ulica, a pokušaćemo i da nabavimo mašine za sušenje zidova – kaže Colić.

Napominje da je u selima Blato i Rsovci, koji su najviše bili pogođeni, sada situacija pod kontrolom.

Da se vodostaj smanjuje i oko Niša, kaže gradski većnik Miroslav Đokić.

Nema problema od jutros, sve se povlači od juče. Ima izolovanih slučajeva gde su podzemne vode napravile problem, ali nema ugroženog stanovništva – kaže Đokić.

Podsetimo, zbog poplava je proglašena vanredna situacija na teritoriji četiri grada – Niša, Leskovca, Pirota i deo teritorije grada Vranja i na teritoriji 13 opština: Bujanovac, Žitorađa, Doljevac, Dimitrovgrad, Vlasotince, Gadžin Han, Vladičin Han, Medveđa, Kuršumlija, Bela Palanka i Babušnica i delu teritorije opštine Prijepolje i Bojnik.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“