Na jugu se voda povlači, vanredna odbrana od poplava i dalje na snazi

3

Ekipe su i dalje dežuraju u više gradova i opština na jugu, a nadležni kažu da je dobra vest da se voda polako povlači. U Nišu mirno, osim kod sela Lalinac, gde je Nišava u jednom delu probila bedem, Vlasotince je i dalje bez vode, a u Pirotu procenjuju štetu nakon poplavnog talasa.

U Nišu nema problema sa vodosnabdevanjem nakon poplava i voda je ispravna za piće, uveravaju nadležni. Poplavni talasi su svuda u opadanju, a gradski većnik Miroslav Đokić kaže da su trenutno u Lalincu, gde je Nišava u jednom delu probila bedem.

Poplave jug; foto: Nisavski okrug

Voda se povlači na jugu Srbije; foto: Nišavski okrug

Od sinoć merenja pokazuju da to opada, tako da se razmatra situacija. Angažovan je i jedan dron kako bi snimio odozgo teren i da stručne službe na osnovu tog snimka ustanove da li je potrebno da se bedem popravlja i gde. U ostalim delovima je mirno – navodi Đokić.Nisava poplave 1; foto: JV

Nišava kod Lalinca probila bedem, ali se od jutros povlači; foto: JV
Sinoć je bilo problema zbog poplava na više lokacija u Nišu. Đokić kaže da su bili kod Vrežinskog mosta jer je tu bila opasnost da nešto ne krene slučajno prema izvorištu Medijana, kao i u Medoševcu gde su dostavili džakove, pesak, ono što je potrebno da zaštite kuće.

Ekipa je bila i u Trupalu na dve lokacije, kod pošte i kod terena, kao i u Popovcu i tamo je pravljen nasip.

Sve to što je bilo problematično do jutarnjih sati je u opadanju, prati se samo Lalinac trenutno i tu je u opadanju. Pratimo situaciju, sve smo angažovali što možemo da angažujemo, ekipe su i dalje na terenu – ističe Đokić.

Most u selu Ćukovac u Vranju od jutros je ponovo otvoren za drumski saobraćaj, a dobra vest je da je Južna Morava u padu.

Nisava poplave 2; foto: JV

Nišava kod Lalinca probila bedem, ali se od jutros povlači; foto: JV

Kretanje vozila privremeno je bilo zabranjeno, u sklopu vanredne odbrane od poplava. Prema poslednjim podacima, vodostaj Južne Morave je u padu. Nadležne gradske službe i ekipe JVP “Srbijavode” su na terenu i prate nivo Morave i njenih pritoka – navode iz Grada.

Nakon što je poplavni talas u Pirotu prošao utvrđuje se šteta, a u gradu kažu da će prioritetno sanirati oštećene objekte javne namene.

Prema prvim informacijama oštećena su 3 mosta. Nišava, Jerma, pritoke i kanali sada su na nižem nivou, voda na kritičnim tačkama je opala. Pod vodom je bilo više od 300 podruma i dvorišta, voda je prodrla i u nekoliko kuća. Snabdevanje vodom, strujom, grejanjem je neometano – kaže zamenik gradonačelnika Miloš Colić.Poplave jug Srbije; foto: Nisavski okrug

Voda se povlači na jugu Srbije; foto: Nišavski okrug
U PIrotu je zabeleženo rekordno zamućenje vode na izvorištu Krupac, od 74, a 1 je ona koja je bezbedna za piće. Zahvaljujući fabrici za prečišćavanje voda ona koja je dolazila do potrošača sve vreme je bila za piće, što nije slučaj u mestima gde takvih fabrika nema, kažu u Gradu.

I u Jablaničkom okrugu vodostaji reka stagniraju i voda se polako povlači. Grdelica je sinoć bila bez vode, koja je jutros u nekim delovima stigla, a nadležni uskoro očekuju da sva domaćinstva imaju vodu.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“