Otvoreno Jedinstveno upravno mesto u Pirotu

0
39


(ilustracija)

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić otvorili su Jedinstveno upravno mesto u Pirotu, na kome će žitelji tog grada moći sve svoje poslove da završe na jednom mestu, umesto da kao do sada, odlaze u nekoliko različitih institucija.

Jedinstveno upravno mesto u Pirotu ima 13 šaltera i tri odvojene kancelarije za birački spisak, obrazovanje i protokol i službu mesne zajednice.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović je tom prilikom rekla da će građani Pirota ubuduće na jednom mestu u jednoj kancelariji i na nekoliko šaltera moći da dobijaju potvrde, uverenja, iz oblasti dobijanja finansijske podrške, poslova matične službe, biračkog spiska, lokalne poreske administarcije.

„Sve ono što je svakodnevica i što nas muči kad je bilo koji papir u pitanju. Sve će to sada moći da se uradi na Jedinstvenom upravnom mestu. Nema više obilaženja različitih kancelarija i šaltera. Ovoga puta sve to radi Gradska uprava za vas“, rekla je Obradović i dodala da su zaposleni u opštini prošli obuku za rad u Jedinstvenom upravnom mestu.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je rekao da je cilj da ta lokalna samouprava bude što je moguće više efikasan servis za građane i privredu.

„Na jedan moderniji način ćemo pristupati gradjanima i izdavati uverenja i dokumente za koje je zadužena lokalna samouprava. Kroz proces administrativne efikasnosti i delotvornosti koje smo radili sa SKGO i Ministarstvom, razradili smo i standardizovali 125 procedura. Sve one se nalaze na našem sajtu i sajtu JUM-a. Ljudi iz bilo kog kraja sveta mogu da pristipe tim obrascima i vide koja prava mogu da ostvare“, rekao je Vasić.

Prema njegovim rečima, druga faza će biti da građani mogu elektronski da dostave svoje podatke i da elektronski dobiju potvdru koju žele.

Projekat otvaranja Jedinstvenih upravnih mesta u Srbiji počeo je 2018. godine, kada je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave sa 52 miliona dinara, kao pilot projekat podržalo prvih osam lokalnih samouprava.

Pirot je za opremanje Jedinstvenog upravnog mesta i obuku radnika, dobio 5,2 miliona dinara od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a deset posto iznosa je obezbeđeno iz gradskog budžeta.

Jedinstveno upravno mesto u Pirotu je 12. takvo mesto otvoreno u Srbiji.

U toku dana je najavljeno otvaranje Jedinstvenog upravnog mesta u Kuršumliji, a do kraja godine u Staroj Pazovi, dok su potpisani ugovori o uspostavljanju Jedinstvenog upravnog mesta i u Paraćinu, Topoli i Kosjeriću.Vest preuzeta sa portala „N1“