Vanredna epidemiološka situacija u Pirotskom okrugu zbog koronavirusa

0
31Epidemiološka situacija u Dimitrovgradu, Beloj Palanci i Babušnici procenjuje se kao vanredna, dok se na području Pirota procenjuje kao vanredna, sa daljom tendencijom pogoršanja, saopštio je Zavod za javno zdravlje Pirot.

Prema poslednjim podacima te zdravstvene ustanove, u nedelju je registrovana 41 novozaražena osoba sa područja Pirotskog okruga, dok su četiri osobe preminule.

U saopštenju se navodi da je od početka epidemijena PCR i antigenskim testom do danas laboratorijski potvrđeno prisustvo korone kod 1.499 osoba iz Pirotskog okruga. Od početka epidemije do danas, 45 osoba sa područja okruga je umrlo od posledica koronavirusa. Od 28. novembra do 6. decembra u Opštoj bolnici Pirot preminulo je 14 osoba.

Zavod procenjuje da je broj zaraženih sedam do deset puta veći od broja laboratorijski potvrđenih slučajeva.

Povećava se i broj bolesnika sa pneumonijom koji se leče u Opštoj bolnici Pirot i trenutno je 71 osoba u bolnici, koja je od pre nekoliko dana u kovid sistemu.

Intenzitet prenošenja virusa u populaciji je izuzetno visok, navode iz Zavoda.

U narednih deset dana očekuje se porast broja oboloelih i zbog toga je potrebno da se i dalje dosledno i odgovorno poštuju sve naložene mere, upozoravaju iz pirotskog Zavoda za javno zdravlje.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.Vest preuzeta sa portala „N1“