Stanković: U Pčinjskom okrugu još 18 novozaraženih, apel građanima da poštuju sve mere

11

U Pčinjskom okrugu tokom jučerašnjeg dana od 41 uzorkovanog pacijenta 18 osoba je pozitivno na koronavirus. Najviše novozaraženih je iz Preševa – 9, u Vranju je pozitivno 7, a u Vladičinom Hanu dva lica.

Procenat pozitivnosti prema najnovijem testiranju je 44%, ovo je izjavio dr Slađan Stanković, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Vranje.

Prema njegovim rečima procenat novoobolelih na području Pčinjskog okruga i prethodnih dana je oko 40%, a najviše obolelih je u Vranju i Preševu, gde se epidemiološka situacija komplikuje.

Stanković očekuje da će narednih dana doći do povećanja obolelih zbog predstojećih slava i ukazuje na brzo širenje virusa i na porodične epidemije. Takođe, apeluje i na građane da poštuju distancu i da nose maske u cilju sprečavanja širenja bolesti.

U Covid bolnicama ZC 96 pacijenata, u ATD 158 pregleda

U Covid bolnicama Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovano je 96 pacijenata, od kojih su 82 pozitivna na koronavirus. Sa bronhopneumonijom je 94 pacijenta, na kiseoniku 43. Primljeno je 16 pacijenata, a otpušteno 4. Trenutan broj slobodnih postelja je 54.

U Covid ambulanti ATD tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 158 pregleda, a ukupan broj prvih pregleda je 110. Uzorkovana je krv kod 116 pacijenata i sačinjena 92 RTG pluća. Takođe, urađena su 23 brza testa, 6 PCR i 104 antigenskih testova. Bronhopneumonija dijagnostikovana je kod 38 pacijenata, objavljeno je zvaničnom sajtu Grada Vranja.

T. Petrov (izvor: Zavod za javno zdravlje Vranje / vranje.org.rs)

Foto: Darko Anačkov

Vest preuzeta sa portala „Far“