Raste broj preminulih od Covida u Srbiji, danas 31 i 4.995 inficiranih

13

U Srbiji je zabeležen još 31 smrtni slučaj od Covida-19, što je najviše do sada, a zaraženo je 4.995 osoba. Za protekla 24 časa urađeno je 13.429 testova. Na bolničkom lečenju je 6.124 pacijenta, a u teškom stanju, odnosno na respiratoru je 212 osoba.

Od početka pandemije u Srbiji je obolelo 121.120 ljudi, a testirano je 1.623.408, dok je ukupan broj preminulih sada 1.199, stoji na sajtu Covid-19.
Situacija je teška u gotovo svim delovima zemlje, a prema navodima RTS-a najteža u Beogradu.

Zbog toga ju je infektolog Dragan Delić ocenio kao dramatičnu, jer se prema njegovim rečima broj obolelih višestruko povećava i zdravstveni sistem je prenapregnut.

Delić je za N1 rekao, da smo u pandemiju ušli organizaciono nespremni, a da su mere u maju bile prevremene, dok su sada zakasnele.

“Pandemija nas je zatekla, mere u maju su bile prevremene, a sad dolazimo u vreme kad su zakasnele. Epidemiološka služba je napravila branu prema virusu, međutim ona je propuštala. Kad smo imali mali broj novoinficiranih, hvalili smo se da smo najbolji u Evropi, to vreme nije iskorišćeno za neke mere, koje bi suzbile ili sprečile ovako masovnu pojavu oboljevanja stanovništva. Kao da je duh ispušten iz boce, a sad ga je teško vratiti u bocu”, precizirao je Delić.

Prema njegovim rečima, Krizni štab nije najsrećnije rešenje, jer je mešavina struke, nauke i političara.

Od utorka, 24. novembra, zbog skraćenog radnog vremena restorana, kafića, barova, klubova, kladionica i tržnih centara do 18:00 časova, u periodu od 17:00 do 20:00 časova na linijama javnog gradskog prevoza putnika biće uključeno dodatnih 236 vozila, saopšteno je iz Sekretarijata za javni prevoz Grada Beograda.

S. Aleksić (izvor: covid19.rs / N1 / RTS / Beta)

Foto: Slobodan Aleksić

Vest preuzeta sa portala „Far“