U Srbiji preminulo 28 pacijenata, nova 5.774 slučaja zaraze

6

U poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica koronavirusa umrlo 28 osoba, te je ukupan broj preminulih povećan na 1.168, saopšteno je na sajtu covid19.rs. Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus je testirana 16.938 osoba, a registrovano je novih 5.774 slučaja zaraze.

Na respiratorima je 209 pacijenata, a ukupno je hospitalizovano 6.071 osoba

Od početka epidemije zvanično je potvrđeno 116.125 slučajeva infekcije, procenat smrtnosti je 1,01 odsto, a do 15:00 časova 21. novembra ukupno je testirano 1.610.219 lica koja su ispunjavala kriterijume definicije slučaja.

U ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i domovima za smeštaj odraslih i starih na današnji dan koronavirus je potvrđen kod 553 korisnika i 346 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Epidemiolozi kažu da koronavurus ne poustaje i da zbog pogoršane epidemiološke situacije sve više gradova proglašava vanrednu situciju,

Vlada Srbije propisala je nove mere, koje će biti na snazi počev od utorka ujutru, pa narednih deset dana,

Dr Srđa Janković je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da pojačanje mera jeste potrebno pre svega kada je reč o objektima koji “nisu nasušna potreba”, nošenju masku i okupljanjima.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je, nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica, da sve više zdravstvenih ustanova prelazi u kovid sistem zbog širenja epidemije.

“Problem nam je da obezbedimo dovoljno mesta za pacijente u Beogradu. Beograd ima najveći problem s kapacitetima”, kazao je Lončar.

On je naglasio da je zbog toga, za lakše pacijente iz glavnog grada obezbeđen smeštaj u Nišu i Kragujevcu.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (SPRS) ocenila je da aktuelne vlasti obrazovanje “ne interesuje”, zato što je odbijen predlog sindikata da se školski raspust produži na nedelju dana i da prosvetari sa hroničnim bolestima predju u onlajn učionice, javlja Beta.

U saopštenju te organizacije navodi se da se direktori obrazovnih ustanova žale da im je “sve teže da organizuju rad”, jer nema ko da menja vaspitače, nastavnike i ostale zaposlene zaražene koronavirusom.

“Deca se ne testiraju i pojma nemamo koliko ih je bolesnih, ali pouzdano znamo da ih je mnogo. Nastavnika je u školama sve manje jer su ili kovid-pozitivni ili u izolaciji zbog članova porodice. Pojma nemamo o broju jer se podaci ne objavljuju”, dodaju u Uniji SPRS.

Koronavirusom je širom sveta zaraženo više od 58 miliona ljudi, a od posledica ove infekcije do sada je preminulo 1.377.745 osoba. Oporavilo se više od 40 miliona.

P. Videnov (izvor: covid19.rs / RTS / N1 / Beta)

Foto: Slobodan Aleksić

Vest preuzeta sa portala „Far“