Lončar: Lakši pacijenti iz Beograda biće u hali „Čair“ i Niškoj Banji, do 18 sati radno vreme većine objekata

21

Zbog popunjenih kapaciteta u bolnicama u Beogradu pacijenti sa lakšim kliničkim slikama biće transportovani u bolnicu u Niškoj Banji, kao i privremenu kovid bolnicu u hali „Čair“, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Vlada je usvojila i zahteve medicinskog dela Kriznog štaba, kaže Lončar, pa će većina objekata raditi do 18 sati od utorka 24. novembra, a u gradskom prevozu moći će da bude 50 % popunjen kapacitet autobusa i naloženo je da svi koji mogu rade od kuće.

Dan nakon sednice Kriznog štaba, na kojoj je, kako su rekli članovi medicinskog dela, predloženo radno vreme do 17 sati, ministar zdravlja se sastao sa direktorima bolnica i saopštio šta je Vlada od preporuka usvojila.

Rekao je da nikada do sada nije bilo više pregleda, pozitivnih na kovid, preminulih i onih koji zahtevaju bolničko lečenje i da je zato doneta odluka da Niš bude jedan od gradova koji će primiti pacijente iz Beograda gde ponestaje mesta za lečenje.

Naš osnovni problem je obezbediti dovoljno mesta, posebno za Beograd koji ima najveće probleme sa kapacitetima. Ono što smo se dogovorili je da lakši pacijenti idu od sutra u Nišku Banju, a danas u privreme bolnice u Nišu i Kragujevcu, da bi mogli mirnije da sačekamo noć i da za teže ostanu kapaciteti u Beogradu – rekao je Lončar.

Kaže da se danas otvara i kovid bolnica u Leskovcu u delu za intenzivnu negu.

Lončar je potvrdio i da je Vlada usvojila predloge mera zdravstvenog dela Kriznog štaba koji je juče održao sednicu i glavna mera je skraćeno radno vreme većine objekata do 18 sati, a ta mera će biti na snazi od utorka 24. oktobra.

Skraćuje se radno vreme svih do 18 sati svih restorana, kafića, barova, klubova, kladionica i tržnih centara, a moći će da samo apoteke, pumpe i ona mesta koja nisu u riziku – pojasnio je Lončar.

Ipak, nije precizirao koji objekti su „mesta manjeg rizika“ i koja će moći da rade posle 18 sati i da li su to prehrambene prodavnice.

Maska je i dalje neophodna u javnom prevozu, a novina je da broj putnika ne sme da bude veći od polovine kapaciteta autobusa i da neće stajati na stanici kada autobus bude popunjen.

Svi zaposleni kojima to posao dopušta treba da rade od kuće, takođe je propisala Vlada, a cilj je da se smanje kontakti u radnoj organizaciji i smanji broj putnika u prevozu.

Rekao je i da je obavezno i bezuslovno korišćenje maske u zatvorenom, ali da je ona neophodna i na otvorenom gde ne mogu da se izbegnu kontakti sa većom grupom ljudi, kao i da će se strogo kontrolisati osobe koje su u karantinu.

Okupljanje je zabranjeno za više od 5 osoba, osim u radnim organizacijama, prodavnicama, tržnim centrima i drugim većim objektima gde je propisano da jedna osoba bude na 4 kvadratna metra.

Nakon 10 dana ponovo će analizirati aktuelne mere i tada saopštiti građanima da li su one dale rezultate ili će biti pooštrene.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“