Preminuo patrijarh srpski Irinej – Far

16

Patrijarh srpski Irinej preminuo je u 91. godini posle borbe sa kovidom-19 u Vojno-medicinskom centru Karaburma u Beogradu, javili su centralni mediji u Srbiji.

Vest je prvi objavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je na svom instagram profilu napisao „Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze…“

Patrijarh je primljen u bolnicu 4. novembra, kada je i objavljeno da je pozitivan na koronavirus.

Patrijarh Irinej rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane. Na krštenju je dobio ime Miroslav. U rodnom selu završio je osnovnu školu, a gimnaziju u Čačku.

Po završetku gimnazije završio je Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Posle završenog fakulteta odlazi na odsluženje vojnog roka, posle čega postaje profesor na Prizrenskoj bogosloviji, ali pre toga u manastiru Rakovica, od strane tadašnjeg patrijarha Germana prima monaški čin i dobija ime Irinej.

Nakon smrti patrijarha Pavla na Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve, 22. januara 2010. godine, sa funkcije vladike niškog izabran je za arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog.

Patrijarh srpski Irinej je više puta boravio u Dimitrovgradu i okolnim svetinjama, bilo kao vladika niški ili patrijarh srpski.

S. Aleksić (RTS / Danas / Fonet / Beta)

Foto: SPC

Vest preuzeta sa portala „Far“