Dvojica nastavnika iz Niša među 10 najboljih edukatora u zemlji

26

Niš je ove godine dao dvojicu od deset najboljih edukatora u celoj Srbiji – Marjana Milanova i Milana Petrovića. Udruženje Živojin Mišić proglasilo je laureate 6. godinu zaredom, a nagrade dobijaju oni koji se izuzetnim radom i zalaganjem ističu u radu sa učenicima, koji su inovatori, motivatori, koji utiču na formiranje i razvoj đaka i uče ih kako da budu građani 21. veka.

Jedan od onih koje je žiri po ovim kriterijumima prepoznao je nastavnik niške gimnazije Svetozar Marković Milan Petrović, koji kaže da je priznanje zaslužio i radom u Udruženju građana Nauči me.

Radili smo različite projekte koji su se ticali dece sa disleksijom, zatim na uvođenju računara i robota u škole i medijskoj pismenosti – kaže Petrović.

Ovaj profesor srpskog jezika i književnosti veruje da učenicima treba dati slobode i poverenja i ukazuje da škola ne postoji zbog nastavnika, već zbog učenika. Pojašnjava da sve, od inovacija do reformi, mora da bude usmereno na njih i njihove potrebe.profesor Milan Petrović

Jedan od laureata – profesor Milan Petrović; foto: Udruženje „Živojin Mišić“
U tom smislu postoji mnogo toga što se trudim da uvedem u nastavu. Još više se trudim da sam tu za njih, da mogu da razgovaram sa njima, da možemo da imamo jedan lep, iskren i otvoren odnos mimo časova, a da poštovanje i poverenje koje se stekne na taj način možemo da prenesemo i na časove – pojašnjava Petrović

U kalup koji su organizatori napravili da bi izabrali najbolje edukatore u zemlji, a navode da su to oni koji idu putem kojim se ređe ide, neutabanim stazama, sa ciljem da razviju kritičke intelektualace zemlje, uklopio se i Marjan Milanov, nastavnik engleskog jezika u Osnovnoj školi Dobrinka Bogdanović u selu Strelac i u babušničkoj Srednjoj školi Vuk Karadžić. Milanov je rođen u Dimitrovgradu, radi u Babušnici, a živi u Nišu.

Milanov kaže da se kroz rad godinama trudi da sa kolegama iz dece izvuče maksimum krativnosti, talenta i znanja, a da im u toj misiji pomaže tako što im pruža obrazovnu i vaspitnu podršku.

Sa njima smo realizovali veliki broj nastavnih i vannastavnih aktivnosti. Organizujemo u školi već pet-šest godina unazad Dečji obrazovno-istraživački kamp, ne samo za našu decu, već smo imali i decu iz Pirotskog okruga, cele Srbije, sa Kosova, iz Bugarske, Makedonije, što je prilika da deca razmene iskustva na radionicama, predavanjima kroz tematske dane koje organizujemo – dodaje prosvetar.profesor Marjan Milanov

Organizatori kao najboljeg edukatora prepoznali i profesora Milanova; foto: M.M.
Kod dece želi da neguje i kreativnost, pa naglašava da su taj cilj ostvarili komponovanjem pesama i snimanjem filmova, a kao autor, Milanov je i za jedan edukativni film pre nekoliko godina dobio nagradu.

Sa tom decom radimo i Kreativnu stvaraonicu u kojoj smo radili autorske kompozicije sa kolegama koji pišu poeziju i komponuju, a koje otpevaju deca. Trudimo se da istaknemo decu, koja bi u većim školama bila marginalizovana i ne bi imala priliku da se iskažu i dokažu. Mi se trudimo da im pokažemo da vrede, da prepoznaju svoje kvalitete i da razvijaju svoje talente i veštine koje će im trebati u životu – kaže Milanov.

Dodaje da se trudi da tehnološke novine isproba sa učenicima, jer mnogi od njih nemaju računare i internet kod kuće i zaključuje da svaki nastavnik mora da, osim što radi sa đacima, radi na i sebi, da se usavršava i uči neprestano.

Inače, pored zvanja najboljeg edukatora Srbije, organizatori ovog izbora su za pobednike spremili i novčanu nagradu od 100.000 dinara, koju laureati mogu da upotrebe da unaprede svoj rad i realizuju projekte sa decom.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“