U Srbiji prvi put preko pet hiljada zaraženih – 5.613 i 27 preminulih

11

U Srbiji je prvi put preko 5.000 novoinficiranih za dan. Na uzorku od 18.040 testiranih zabeleženo je 5.613 pozitivnih, a preminulo je 27 osoba. Na bolničkom lečenju je 5.317 pacijenata, od kojih je 182 u teškom stanju i nalaze se na respiratorima. Zbog toga, kako prenosi RTS, nadležni upozoravaju da je zdravstveni sistem na ivici opstanka i upućuju apel svima, a pogotovo mladima da poštuju mere.

Da se situacija komplikuje i da raste broj zaraženih moglo se naslutiti još pre podne na konferenciji za novinare premijerka Ane Brnabić.

„Brojevi su jutros u 08:00 časova bili lošiji nego juče. Nama je, po pravilu, sreda uvek lošija od utorka, a četvrtkom i petkom broj novozaraženih pada“, rekla je premijerka Ana Brnabić novinarima posle skupa u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu.

Ona je, govoreći o merama koje su stupile na snagu u utorak uveče, istakla da treba da prođe tri do pet dana da bi se video njihov prvi rezultat, a da su inspekcije več počele kontrole radnog vremena do 21:00 sat, preneo je Fonet.

Treća i finalna faza testiranja vakcine kompanija „Fajzer-Biontek“ pokazala je da je ova vakcina efikasna 95 odsto u sprečavanju infekcije koronavirusa, čak i kod starijih ljudi, kao i da nema ozbiljnih rizika po zdravlje, javio je Si-En-En.

Na uzorku od 170 inficiranih, vakcina je delovala kod 162, što znači da je njena efikasnost 95 odsto, navode iz kompanije, a Si-En-En prenosi da će „Fajzer” tražiti od američke Administracije za hranu i lekove (FDA) dozvolu za upotrebu u hitnim slučajevima u roku od nekoliko dana.

I dok je svet sve bliži sigurnoj i masovnoj vakcini raste broj, kako inficiranih, tako i preminulih. Do sada je u svetu više od 56 miliona zaraženih i preko milion i 300 hiljada preminulih.

S. Aleksić (izvor: covid19.rs / RTS / Fonet / CNN / worldometers.info)

Foto: Slobodan Aleksić

Vest preuzeta sa portala „Far“