Marjanu Milanovu nagrada „Najbolji edukator Srbije“

23

Sedmu godinu za redom, učitelji i nastavnici osnovnih i srednjih škola širom Srbije borili su se za nagradu „Najbolji edukator Srbije“. Među nagrađenima je i Marjan Milanov, nastavnik engleskog jezika u osnovnoj školi u selu Strelac kod Babušnice i profesor engleskog u srednjoj školi „Vuk Karadžić“ u tom gradiću, saopštilo je Udruženje „Živojin Mišić“ koje tu nagradu dodeljuje. Koreni Marjana Milanova su u Željuši i Caribrodu.

Osim što je nastavnik i najbolji edukator, Marjan Milanov je jedan od pokretača bloga i fejsbuk grupe „Virtuelni muzej Caribrod“, koji je svojim načinom pisanja i tematikom mnogo doprineo boljem poznavanju prošlosti i sadašnjosti Caribroda.

Ujedno je i ljubitelj i odličan pozanavalac strip umetnosti, kritičar i scenarista stripova. Zajedno sa Marijom Gocevom je digitalizovao štampana izdanja listova, koji su pre Prvog svetskog rata izlazili u Caribrodu i napravio digitalnu arhivu „Stari Caribrod“, koja je dostupna i na internetu.

Zahvaljujući svemu tome sve više postaje sjajan poznavalac važnih događaja grada iz koga je potekao, a stekao je i pratioce, pa i poštovaoce širom bivše Jugoslavije i Bugarske.

Inače, kako stoji u obrazloženju za nagradu, on na svom eduakativnom blogu deli zapažanja o obrazovanju, ali i interaktivna vežbanja za učenje engelskog jezika, a njegov digitalni čas uvršten je u nacionalni Zbornik radova za školsku 2018/2019.

Učesnik je i inicijator brojnih vannastavnih aktivnosti u školi, među kojima se ističu „Dečji obrazovno-istraživački kamp u prirodi“ i „Kreativna stvaraonica“ u okviru koje je sa učenicima snimao kratke obrazovne filmove i autorske pesme.

Marjan je autor nekoliko akreditovanih programa stručnog usavršavanja. Član je nacionalnog tima voditelja ZUOV-a, ambasador projekta „2000 digitalnih učionica“, član tima digitalnih mentora Nacionalnog obrazovnog portala, kao i master-trener British Council-a u projektu „Škole za 21. vek“. Bio je izlagač i predavač na nekoliko nacionalnih i međunarodnih stručnih konferencija. Koautor je stručnog rada “Multifunkcionalna osnovna škola – od ideje do prakse”.

Posebno polje interesovanja mu je obrazovna digitalna tehnologija i njena primena u nastavi. Veliki je pobornik i jedan je od pionira upotrebe mobilnih aplikacija i mobilnih telefona kao nastavnog sredstva.

Marjan Milanov sa porodicom živi u Nišu, gde je i diplomirao engleski jezik i književnost i svakodnevno putuje do sedamdesetak kilometara udaljene Babušnice ili Strelca.

S. Aleksić

Foto: Iz albuma Marjana Milanova

Vest preuzeta sa portala „Far“