Novozaraženih 4.994, preminula 24 pacijenta – najteži dan od početka epidemije u Srbiji

5

Na dan 17. novembar 2020. u Srbiji je koronavirus potvrđen kod još 4.994 osoba od testiranih 17.645. To je najviše u dosadašanjem toku epidemije. Od posledica Covida preminula su 24 pacijenta. Na respiratorima je 179 obolelih, dok je u bolnicama 4.963 ljudi.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je posle sastanka sa direktorima Covid bolnica, da je po svim parametrima danas najteži dan i da je Beograd oborio neslavan rekord, jer je u poslednja 24 sata obavljeno skoro 5.600 pregleda.

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović poručio je da je situacija maksimalno teška i neizvesna i naveo da trećina pozitivnih na koronavirus zahteva bolničko lečenje, te da je onda jasno kakvo je to opterećenje, preneo je RTS.

Komentarišući mere Vlade koje večeras stupaju na snagu epidemiolog Zoran Radovanović je za N1 rekao da je “šteta već učinjena, da imamo ogroman broj obolelih i da je trebalo intervenisati ranije“.

On je kazao da su lekari iz udruženja Ujedinjeni protiv Covida odavno insistirali da se ograniči rad splavova i noćnih klubova, podsećajući da će šteta biti mnogo veća ako se to ne uradi.

Na pitanje kada se može očekivati efekat novih mera, profesor Radovanović je odgovorio „za sedam do deset dana“, ali „pod uslovom da iskreno saopštavaju podatke“.

„Realno je da na proleće dobijemo dovoljno vakcina da se vakcinišu pojedine kategorije zaposlenih, pre svega lekari i medicinske sestre, oni koji su na udaru, taj prvi ešalon primarne zaštite, vitalne službe, za te ljude ćemo verovatno imati vakcine pre proleća. A u većoj meri mi ćemo biti u stanju da zaštitimo populaciju krajem leta“, kazao je Zoran Radovanović govoreći o brzini pristizanja vakcina i mogućem tempu imunizacije stanovništva.

S. Aleksić (izvor: covid19.rs / RTS / N1)

Foto: Slobodan Aleksić

Vest preuzeta sa portala „Far“