Nagli porast broja obolelih od korone u Pirotskom okrugu u kratkom periodu

11„Od 64 uzorka na PCR testu iz Pirotskog okruga poslatih u laboratoriju „Vatreno oko“ u Nišu 41 uzorak je pozitivan, od čega su 22 iz Pirota, 7 iz Dimitrovgrada, 11 iz Bele Palanke i 1 iz Babušnice“, saopštio je pirotski Zavod za javno zdravlje. U saopštenju se dodaje da je danas poslato 28 uzoraka na PCR test u laboratoriju „Vatreno oko“ u Nišu.

Od početka epidemije do danas na području okruga ukupno su uzorkovana 4.473 brisa na RT-PCR. Za poslednje dve nedelje, uzorkovana su 423 brisa od kojih je 218 pozitivnih i to 115 iz Pirota, 70 iz Dimitrovgrada, 29 iz Bele Palanke, 2 iz Niša i 2 iz Babušnice, što je 51,5 odsto pozitivnosti i nagli porast broja obolelih, navedeno je u saopštenju.

„U poredjenju sa drugim talasom kada je registrovano 210 laboratorijski potvrdjenih u okrugu, u trećem epidemijskom talasu beleži se nagli porast broja obolelih u kratkom vremenskom periodu. Oboleli su svih uzrastnih grupa i zaposleni u ustanovama, firmama, javnim preduzećima“, navedeno je u saopštenju.

U izolaciji je 555 lica. Danas je naložena mera kućne izolacije za 96 lica,  dok je za 12 lica ukinuta mera izolacije. Od juče broj pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja Pirot je od 120 do 170, u Dimitovgradu od 80 do 100. Epidemiološka situacija u Dimitrovgradu i Beloj Palanci procenjuje se kao nepovoljna, u Pirotu kao nepovoljna sa tendencijom prelaska u vanrednu, dok se na području opštine Babušnica procenjuje kao nesigurna sa tendencijom prelaska u nepovoljnu, navedeno je u saopštenju Zavoda za javno zdravlje Pirot.

Na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot leče se 3 bolesnika sa pneumonijom, kaže se u saopštenju.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.Vest preuzeta sa portala „N1“