Đurđic – slava obućara i krojača

5

Pravoslavni vernici koji poštuju Julijanski kalendar obeležavaju praznik prenosa moštiju Svetog Georgija, u narodu poznat i kao Đurđic. Crkva velikomučenika Svetog Georgija, odnosno Đorđa, smatra za velikog borca za hrišćanstvo.

Pošto je odbio poslušnost caru Dioklecijanu, velikom progonitelju hrišćana, pogubljen je 303. godine.

Za života je propovedao novozavetnu veru, a predanje kaže da je čak i carevu ženu Aleksandru uspeo da preobrati u hrišćanstvo. Oboje su osuđeni na smrt, a carica je preminula pre izvršenja carske naredbe.

Na današnji dan praznuje se prenos moštiju Svetog Georgija iz Nikomidije u grad Lidu palestinsku. U vreme cara Konstantina, pobožni hrišćani sazidali su prelep hram posvećen Svetom Đorđu u Lidi, gde su položene mošti svetitelja.

Izuzetno poštovan u narodu Sveti Georgije se slavi dva puta godišnje – 6. maja, kada se proslavlja Đurđevdan i 16. novembra, kao praznik prenosa moštiju ovog svetitelja.

Đurđic je hramovna slava crkve “Sveti Đorđe” u dimitrovgradskom selu Željuša. Praznik je slava mnogih porodica i mesta u Srbiji. U crkvenom kalendaru današnji dan nije upisan crvenim slovom, ali je veoma važan i poštovan praznik među vernicima. U narodu se veruje da se danas ne rade teški poslovi i ručni radovi, a praznik obeležavaju obućari i krojači kao esnafsku slavu.

Pripremila: T. Petrov

Foto: Stefan Pavić

Vest preuzeta sa portala „Far“