Svaka 11 osoba u svetu boluje od dijabetesa, u Srbiji na petom mestu uzrok umiranja ljudi

3

Već 13 godina Svetski dan borbe protiv dijabetesa obeležava se 14. novembra, na dan kada je rođen Frederik Banting, naučnik i lekar koji je pomogao otkriću insulina i zbog toga dobio Nobelovu nagradu. Svaka 11. odrasla osoba u svetu boluje od dijabetesa, dok u Srbiji oko 38% stanovništva ima dijabetes.

Ove godine, Svetski dan dijabetesa je posvećen medicinskim sestrama i njihovoj ulozi u pružanju podrške obolelima od dijabetesa.

Tri oblasti u fokusu Svetskog dana dijabetesa 2020. su globalni nedostatak strukovnih medicinskih sestara, kontinuirana edukacija medicinskih sestara i doprinos medicinskih sestara kvalitetu dijabetološke zdravstvene zaštite – navode iz Batuta.

Trenutno preko 463 miliona ljudi u svetu živi sa dijabetesom, a očekuje se da će do 2030. godine broj obolelih porasti na 578 miliona. Svaka druga osoba ne zna da ima dijabetes, a istraživanja pokazuju da najviše obolelih ima u zemljama gde su prihodi niski.

Očekuje se da će do 2030. godine broj obolelih porasti na 578 miliona.

U Srbiji, polovinu obolelih čini radno sposobno stanovištvo, a dijabetes je na petom mestu uzrok umiranja ljudi.

Dijabetes se često otkriva slučajno, kada je bolest uznapredovala i komplikacije nastupile. Gotovo jedna trećina pacijenata več ima jednu ili više kasnih komplikacija u trenutku postavljanja dijagnoze dijabetesa. U našoj zemlji od ove bolesti godišnje umre oko 3000 osoba. U 2019. godini Srbija je na osnovu standardizovane stope mortaliteta od 14,8 na 100.000 stanovnika pripadala grupi evropskih zemalja sa visokim stopama umiranja od ove bolesti – saopštavaju iz Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

Otkrivanje bolesti u ranoj fazi i lečenje, savetuju lekari, ključni su za sprečavanje komplikacija, a pacijantima je neophodna svakodnevna terapija, redovno praćenje bolesti i zdrav način života.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“