ZZJZ Vranje: U Pčinjskom okrugu još 18 novozaraženih koronavirusom

5

Prema najnovijem izveštaju Zavoda za javno zdravlje Vranje, u Pčinjskom okrugu registrovano je još 18 novozaraženih od 77 uzoraka, od čega 14 u Vranju, 2 u Vladičinom Hanu i po jedna osoba u Surdulici i Preševu.

Epidemiološka situacija u Pčinjskom okrugu je malo bolja u odnosu na prethodne dane, ali ono što je čini nepovoljnom je to da je infekcija uzela maha u kolektivima i ustanovama, rekao je za RTV Vranje epidemiolog dr Slađan Stanković. Stanković kaže da je u Domu za stare u Surdulici obolelo 25 osoba, 9 zaposlenih i 16 korisnika, a u Centru za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite zaraženo je troje, dva zaposlena i jedna korisnik.

Jutros je na analizu uzeto još 120 briseva, a do sada procent obolelih je 47 odsto u odnosu na poslate uzorke.

U kovid ambulanti ATD tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 168 pregleda, a ukupan broj prvih pregleda je 69, objavljeno je na zvaničnom sajtu grada Vranja. U saopštenju stoji da je Uzorkovana krv kod 91 pacijenta i sačinjeno 95 RTG pluća. Takođe, urađen je 51 PCR test i 69 brzih testova, a bronhopneumonija je dijagnostikovana kod 14 pacijenata.

U kovid bolnicama Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovano je 49 pacijenata, od kojih su 43 pozitivna na koronavirus.Sa bronhopneumonijom je 49 pacijenata, na je kiseoniku 26. Primljeno je 8 pacijenata, otpušteno 9. Od ovog broja 2 su transportovana za Niš i 1 za Surdulicu. Trenutan broj slobodnih postelja je 131.

P. Videnov (izvor: Zavod za javno zdravlje Vranje / vranje.org.rs / RTV Vranje)

Foto: Darko Anačkov

Vest preuzeta sa portala „Far“