Raste broj pozitivnih u Pirotskom okrugu

20

I z Pirotskog okruga 31 uzorak poslat je na PCR testiranje u laboratoriju „Vatreno oko“ u Nišu, a 25 uzoraka je pozotivno na koronu. Kovid je potvršen kod 11 uzoraka iz Pirota, devet iz Dimitrovgrada i pet iz Bele Palanke, saopštio je Zavod za javno zdravlje Pirot.

Danas su u tu laboratoriju poslata 32 uzorka na PCR test za korona virus.

Od početka epidemije do danas na području Pirotskog okruga ukupno je uzorkovano 4.353 briseva na RT-PCR.

Za poslednjih desetak dana, uzorkovano je 299 briseva od kojih je 141 pozitivan, najviše iz Pirota – 69, 56 iz Dimitrovgrada, 13 iz Bele Palanke, dva iz Niša i jedan iz Babušnice), što je 47 posto pozitivnosti i nagli porast broja obolelih, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se u poređenju sa drugim talasom kada je registrovano 210 laboratorijski potvrđenih slučajeva zaraze koronom u okrugu, u trećem epidemijskom talasu beleži nagli porast broja obolelih u kratkom vremenskom periodu, a oboleli su uglavnom starosti od 30 do 60 godina, radno aktivno stanovništvo i njihovi članovi porodica, roditelji i deca.

U izolaciji je 380 lica kod kojih je potvdjena infekcija korona virusom.

Od ponedeljka se povećao i broj pregleda u kovid ambulantama: u Pirotu je to bilo od 100 do 120 pregleda dnevno, u Dimitovgradu od 70 do 80 pregleda.

Na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot leči se pet bolesnika sa pneumonijom, dok je danas primljen još jedan pacijent.

TagoviVest preuzeta sa portala „Nova S“