Još 25 novozaraženih kovidom u Pirotskom okrugu

18

Od 31 uzorka koliko je prethodnog dana poslato iz pirotskog Zavoda za javno zdravlje na testiranje, 25 uzoraka je pozitivno na kovid, od kojih 11 iz Pirota. Za poslednjih desetak dana testirano je 299 ljudi iz Pirotskog okruga, a skoro polovina je zaražena kovidom.

Kada je reč o ostalim opštinama okruga, devetoro novozaraženih je iz Dimitrovgrada i petoro iz Bele Palanke.

Kako saopštavaju iz Zavoda, od 2. do 12. novembra je uzorkovano 299 briseva, od kojih je 141 pozitivan.

69 iz Pirota, 56 iz Dimitrovgrada, 13 iz Bele Palanke, 2 iz Niša i 1 iz Babušnice, što je 47% pozitivnosti i nagli porast broja obolelih. U poređenju sa drugim talasom kada je registrovano 210 laboratorijski potvrđenih u okrugu, u trećem epidemijskom talasu beleži se nagli porast broja obolelih u kratkom vremenskom periodu. Oboleli su uglavnom starosti od 30 do 60 godina, radno aktivno stanovništvo i njihovi članovi porodica, roditelji i deca – saopštavaju iz Zavoda.

Od ponedeljka se, dodaju, povećava broj pregleda u kovid ambulantama – u Pirotu je od 100 do 120 pregleda, u Dimitrovgradu od 70 do 80.

Na bolničkom lečenju grudnog odeljenja Opšte bolnice Pirot je 5 pacijenata sa upalom pluća.

Epidemiolozi situaciju u Dimitrovgradu i Pirotu procenjuju kao nepovoljnu, a u Babušnici i Beloj Palanci kao nesigurnu sa tendencijom prelaska u nepovoljnu.

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“