NALED: „Štapom“ ili „šargarepom“ do bolje naplate poreza

21

NALED i Univerzitet u Beogradu pokrenuli su danas studentsko takmičenje „Poreska debata: Štap ili šargarepa“. Studenti će za osvajanje vrednih nagrada ukrstiti argumente da li su za odgovorniji odnos građana i privrede prema plaćanju poreza efikasnije podsticajne ili represivne mere i ponuditi svoja rešenja.

Debatno takmičenje je organizovano uz podršku kompanije KPMG i Nemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ u okviru zajedničkog projekta “Podrška Vladi Srbije u borbi protiv sive ekonomije 2018–2020”, sa ciljem jačanje svesti o važnosti plaćanja poreza i poreske kulture kod mladih, u skladu sa Nacionalnim programom za suzbijanje sive ekonomije.

– Smatram da su događaji poput ovog vrlo korisni za osvešćivanje javnosti, a naročito mladih ljudi, o značaju pravilne implementacije poreskih propisa i o efektima koje podsticajna poreska politika može da ima za razvoj našeg društva – rekla je Ivanka Popović, rektorka Univerziteta u Beogradu.

Igor Lončarević, potpredsednik Saveza za fer konkurenciju NALED-a i partner u kompaniji KPMG rekao je da je primena Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije znatno doprinela jačanju poreske odgovornosti u društvu, ali da još uvek ima dosta prostora za unapređenje, dodajući “da se taj posao nikada ne završava”.

– Iako Srbija naplati više od 1.000 milijardi dinara poreza, to je tek 20% BDP-a, dok je u zemljama sa snažnom poreskom kulturom, taj udeo mnogo veći. Istraživanja NALED-a pokazuju visoku svest građana i privrede o značaju poreza i gde bi taj novac trebalo uložiti, ali ne prepoznaju da mogu da pomognu boljoj naplati. Više od tri četvrtine građana ne opravdava sivu ekonomiju, međutim tek svaki peti uvek traži fiskalni račun. Samo trećina privrednika bi prijavila nelojalnu konkurenciju, a bolju naplatu poreza vide isključivo kao odgovornost države – rekao je Lončarević.

Poreski ekspert Birger Nerre koji rukovodi GIZ projektom „Jačanje vladavine prava i mehanizma u borbi protiv korupcije“ u Moldaviji, rekao je da je javno privatni dijalog najbolji put do održivih rešenja za unapređenje poreskog morala i discipline.

– Poresku kulturu oblikuju kako poreski obaveznici tako i Poreska uprava i Ministarstvo finansija. Kulturne promene zahtevaju vreme. Neophodan je interdisciplinarni pristup u istraživanju, gde se moraju uključiti i praktičari – rekao je Nerre.

Upravo zato je ekspertski panel kojim je zvanično obeležen početak takmičenja, okupio predstavnike državnih i međunarodnih institucija, ali i privredu i akademsku zajednicu. Pored predstavnika Nemačke razvojne saradnje na panelu su učestvovali i Miroslav Đinović ispred Poreske uprave, Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta i profesorka Poreskog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu Gordana Ilić Popov.

Studentska poreska debata
Zainteresovani studenti treće, četvrte ili pete godine osnovnih studija i postdiplomci mogu da se prijave u timovima od dva člana popunjavanjem onlajn formulara na stranici uzmiracun.rs/poreskadebata, gde su dostupna detaljna Pravila takmičenja. Svi timovi koji podnesu potpune prijave najkasnije do 23.novembra imaće zadatak da kroz kratak video odbrane argumentaciju za primenu stimulativnih odnosno represivnih mera kao mehanizma za jačanje poreske kulture. Dva najbolje plasirana tima sučeliće stavove uživo u finalnoj debati, a biće organizovano i glasanje publike za najbolji video putem Facebook platforme. Pobednički tim očekuje plaćena stručna praksa u KPMG-u/NALED-u, svi članovi timova finalista dobiće tablete, a najbolji tim po izboru publike dobiće gejmerske slušalice.

Vest preuzeta sa portala „Plus Online“