Počele prijave za trening i stipendiranu praksu Novosadske novinarske škole

8

Poziv da se prijave i budu odabrani da na programu nauče osnove analitičkog i istaživačkog novinarstva, izveštavanje mobilnim telefonom ili dekontrukciju dezinformacija, otvoren je za studente i studentkinje završnih godina novinarstva i komunikologije iz Srbije, kao i mlade novinare i novinarke sa ne više od tri godine radnog iskustva, kažu organizatori iz Novosadske novinarske škole.

Program je podeljen na edukativni deo koji traje 5 dana i tronedeljnu stipendiranu praksu u nekom od medija u Nišu, Novom Sadu ili Beogradu.

Edukativni deo obuhvata sledeće module: osnove analitičkog novinarstva, osnove istraživačkog novinarstva, mobilno novinarstvo (MOJO), dekonstrukcija dezinformacija, društvene mreže. Prisustvo je obavezno svim danima treninga, i na onim koji će se odvijati onlajn putem aplikacije Zoom i na praktičnom delu – kažu organizatori.

Tim partnerskih medija u kojima će polaznici biti na praksi sastoji se od iskusnih novinara, urednika i medijskih i informacionih eksperata iz Južnih vesti, Fake News Tragača, Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE), Cenzolovke i Liceulice.

Na svakom od partnerskih medija polaznici će u periodu od 7. do 28. decembra, u saradnji sa mentorima iz redakcije u kojoj se obavlja praksa, raditi na definisanju i realizaciji svojih novinarskih zadataka. Zbog pandemijske situacije, praksa će se odvijati uživo ili od kuće, u zavisnosti od medija i dogovora sa mentorom – pojašnjavaju iz Novinarske škole.

Za svakog polaznika programa predviđena je stipendija u iznosu od oko 500 evra bruto, koju isplaćuje Novosadska novinarska škola.

Kandidati koji se prijavljuju popunjavanjem i slanjem aplikacionog formulara i motivacionog pisma na e-mail [email protected], treba da dobro poznaju engleski jezik, osnove novinarstva i da su informatički i leksički pismeni.

Prijave u PDF formatu moguće je slati do 15. novembra do 23:59 sati, a sve koje stignu nakon toga ili budu nepotpune, kažu organizatori, neće biti uzete u razmatranje.

Da bi dobili jedno od 10 planiranih mesta na programu kandidati će proći kroz 2 kruga selekcije – najpre će komisija procenjivati njihove prijave, a svi koju uđu uži krug biće obavešteni mejlom o terminu intervjua koji će organizatori sa njima obaviti preko Zoom aplikacije.

Za sve dodatne informacije u vezi sa ovim edukativnim praktičnim treningom koji organizuje Novosadska novinarska škola sa partnerima Mediacentar Sarajevo i Albany Associates, zainteresovani mogu da pošalju pitanja na adresu [email protected].

Vest preuzeta sa portala „Južne Vesti“